POLITIC

O nouă rundă în formatul „5+2”, discutată cu reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană

post-img

Astăzi, a avut loc o nouă reuniune de consultări, în format online, dintre Viceprim-ministra Olga Cebotari şi Reprezentantul Special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

Discuţiile purtate între cei doi oficiali s-au axat preponderent pe dinamica şi pe esenţa dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, fiind evidenţiat că în anul curent s-au desfăşurat deja 2 întrevederi la nivelul reprezentanţilor politici şi 6 şedinţe ale grupurilor de lucru sectoriale, inclusiv 2 în sfera transportului auto şi 2 în domeniul ocrotirii sănătăţii, dar şi specificată necesitatea deblocării activităţilor pe platforma Comisiei Unificate de Control întru soluţionarea celor mai acute probleme din Zona de Securitate.

Viceprim-ministra a reamintit că implementarea măsurilor de combatere eficientă a infecţiei cu coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului este o prioritate în acest an şi a menţionat că la iniţiativa părţii moldoveneşti, împreună cu OMS, au fost organizate 2 şedinţe la nivelul experţilor în domeniul sănătăţii în vederea coordonării măsurilor de organizare a imunizării împotriva COVID-19 şi 3 seminare de instruire a cadrelor medicale privind utilizarea vaccinurilor şi protocolul pentru gestionarea clinică a cazurilor de infecţie COVID-19, iar o parte din dozele de vaccin livrate pentru Republica Moldova sunt transferate spitalelor şi centrelor de sănătate din regiune.

Subiectelor din sectorul transportului auto le-a fost dedicată o atenţie distinctă, fiind indicată dinamica interacţiunii între experţii de profil, măsurile şi eforturile întreprinse pentru a eficientiza şi a asigura funcţionalitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol şi din or. Râbniţa, evoluţiile marcate în organizarea campaniei de informare a cetăţenilor din regiunea transnistreană cu privire la regulile de participare în traficul rutier internaţional.

S-a reiterat şi faptul că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi restabilirea liberei circulaţii în/dinspre raioanele de est ale ţării sunt dosare primordiale pentru Guvernul Republicii Moldova şi s-a îndemnat mobilizarea eforturilor sub egida OSCE în vederea revenirii situaţiei în albia standardelor internaţionale în vigoare.

Referitor la temele din aşa-numitul pachet Berlin+ s-a punctat că partea moldovenească accentuează necesitatea revenirii la situaţia de până la pandemie şi ulterior avansarea mai departe a proceselor, cu păstrarea tuturor formatelor de dialog active, inclusiv planificarea în perioada apropiată a vizitei mediatorilor şi a observatorilor în Republica Moldova şi apoi organizarea unei potenţiale runde a formatului de negocieri „5+2”.

La final, a fost exprimată ferma convingere că prin eforturi comune se va reuşi menţinerea unui dialog productiv în măsură să impulsioneze adiţional procesele întru a înregistra noi progrese în negocierile privind reglementarea transnistreană.