Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă rundă de negocieri PDM – PSRM. Opoziţia parlamentară susţine că, în scurt timp, se va forma o majoritate parlamentară

O nouă rundă de negocieri PDM – PSRM privind crearea unei coaliţii de guvernare a avut loc în Parlamentul de la Chişinău. Socialiştii şi democraţii analizează deocamdată principiile viitorului acord de coaliţie. Opoziţia parlamentară spune că, în scurt timp, am putea asista la formarea unei majorităţi parlamentare PDM-PSRM şi la remanieri guvernamentale.

Aspectele cheie analizate în timpul negocierilor PDM-PSRM vizează politica internă, prin măsurile de îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor şi politica externă, pe care socialiştii şi-o doresc echilibrată, iar democraţii orientată pro-Vest. În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova reprezentantii opoziţiei s-au arătat convinşi că socialiştii şi democraţii vor ajunge foarte curând la consens politic.
„Ei au colaborat în trecut şi nu văd niciun motiv să nu colaboreze în acest moment, pentru că pe dânşii nu-i strange împreună o ideologie, ci interese comune. Eu nu văd motive ca socialiştii şi democraţii să nu găsească limbă comună, fiindcă au nevoie unii de ceilalţi”, spune Igor Munteanu, deputat PPDA.
Democraţii spun că mizează în viitorul guvern pe funcţia de ministru de Externe, care să promoveze vectorul european al Republicii Moldova. Un potenţial candidat la şefia diplomaţiei de la Chişinău ar putea fi fostul preşedinte al parlamentului, Igor Corman.

„Am avut colegi care au avut un cuvânt greu de spus în politica externă a Republicii Moldova, l-aş aminti chiar şi pe fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania, fostul preşedinte al Parlamentului, Igor Corman, care a plecat din partid în sectorul real al economiei, dar niciodată nu e târziu să se întoarcă”, a menţionat Ion Leucă, deputat PDM.
Contactat de TVR Moldova însă, fostul preşedinte al Parlamentului a negat posibilitatea revenirii sale în PDM şi în politică.

Indiferent cine va prelua portofoliul de ministru de Externe, într-o guvernare PDM-PSRM, nimeni nu va reuşi să restabilească relaţiile ţării noastre cu Uniunea Europeană, spun deputaţii opoziţiei.
 
„În contextul când avem un guvern foarte contradictoriu cu declaraţiile lui Chicu, care aruncă în zeflemea declaraţii, slabe şanse să avem deschidere din Vest, noi îl vedem într-o situaţie jenantă pe Dodon care încearcă să facă câte un selfie pe la uşile instituţiilor europene, pentru a demonstra pe la canalele lui de propagandă care întrevederi cu europenii”, a menţionat Lilian Carp, deputat PAS.
La baza proiectului de acord, negociat între PSRM şi PDM, stă documentul semnat anul trecut între PSRM şi Blocul ACUM. O nouă rundă de negocieri PDM-PSRM va avea loc în următoarele zile.
Similare
RECOMANDĂRI