O nouă reuniune de negocieri în formatul „5+2”. Situaţia privind transportul auto şi activitatea grupurilor de lucru sectoriale, pe ordinea de zi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă reuniune de negocieri în formatul „5+2”. Situaţia privind transportul auto şi activitatea grupurilor de lucru sectoriale, pe ordinea de zi

La sediul din or. Chişinău al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cu participarea exponenţilor mediatorilor şi a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Pe agenda discuţiilor au figurat problematica transportului auto, perspectivele organizării următoarei runde de negocieri în formatul „5+2” şi necesitatea reluării activităţii grupurilor de lucru sectoriale.

Discuţiile pe subiectul mijloacelor de transport din regiune s-au desfăşurat cu participarea experţilor de profil din partea Chişinăului, fiind evidenţiate aspecte ce ţin activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol şi or. Rîbniţa, în cadrul cărora graţie facilităţilor oferite în ultimele luni s-a realizat o creştere semnificativă a cantităţii şi calităţii serviciilor oferite proprietarilor de autovehicule din regiunea transnistreană, demonstrative în acest sens sunt statisticile privind eliberarea plăcilor neutre (septembrie 2021 – 618, august – 371, iulie – 239), cu remarca că potenţialul tehnic şi uman permite emiterea şi a peste 1000 de numere de acest gen.

La fel a fost menţionat că partea R. Moldova este dispusă să diversifice spectrul de servicii ce pot fi prestate în subdiviziunile din stânga Nistrului, cu oferirea posibilităţii prescurtării până la 3-5 zile a termenului de eliberare a certificatului de înmatriculare pentru autovehiculele cu plăci de model neutru, delegării unor colaboratori adiţionali din partea Agenţiei Servicii Publice pentru a oferi şi alte categorii de servicii conexe, preschimbării permiselor de conducere în cele de model naţional, eliberării pentru automobile a plăcilor neutre de dimensiunea 220x174 mm, complementar la plăcile de mărimea 520x112 mm.

A fost specificat şi faptul că în timpul apropiat în punctele de înmatriculare din stânga Nistrului urmează a fi pusă în aplicare soluţia tehnică privind recepţionarea cererilor pentru eliberarea chestionarului de luare în evidenţă a străinilor (formularul „RT”) întru ulterioara înmânare a documentului necesar pentru obţinerea formularului TV-24 ce va permite documentarea cu plăci neutre a autovehiculului respectiv, iar aceasta va contribui la sporirea numărului de solicitanţi deserviţi, fiind reamintită şi necesitatea complementării acestei dinamici şi prin oferirea serviciilor în baza principiului „rândului viu”.

În continuarea discuţiilor purtate anterior a fost reabordată tema autovehiculelor comerciale şi cea a autosanitarelor medicale ce asigură transportarea asistată a pacienţilor în stare de urgenţă medicală, fiind subliniat că aceste categorii nu intră sub incidenţa Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 şi nu sunt acoperite de alte documente agreate în negocieri, însă, cu titlu de abordare umanitară, partea R. Moldova este dispusă să ofere şi a propus mecanisme facilitate de înmatriculare, cu promovarea actelor legislative de resort, întru a le oferi posibilitatea participării în traficul rutier internaţional, cu respectarea angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova.

Referitor la convocarea următoarei runde a formatului de negocieri „5+2”, autorităţile de la Chişinău au reiterat disponibilitatea participării la această reuniune, cu trecerea în revistă a nivelului de implementare a angajamentelor convenite în pachetul „Berlin+”, desfăşurarea unor consultări constructive şi necondiţionate, precum şi cu trasarea viitoarelor căi de mişcare mai departe, iar în timpul apropiat se vor purta discuţii adiţionale pe acest subiect la nivelul reprezentanţilor politici.

Negociatorii principali au agreat şi asupra necesităţii relansării în perioada imediat următoare a activităţii grupurilor de lucru sectoriale întru a fi abordate la nivel tehnic şi identificate soluţii viabile la problemele actuale de pe agendă.

De asemenea, Vicepremierul pentru reintegrare a readus în vizor problema aprovizionării cu mărfuri de primă necesitate a locuitorilor din satele din stânga Nistrului din raionul Dubăsari, în acest sens fiind propusă soluţionarea durabilă a problemei în vederea asigurării liberei treceri şi pe bază permanentă a furnizorilor de bunuri corespunzători şi prin căile de comunicare terestră, nu doar cu utilizarea feribotului ce aparţine Î.S. „Bacul Molovata”, inclusiv pe perioada îngheţării r.Nistru. În zilele apropiate va avea loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanţilor politici.

Similare
RECOMANDĂRI