POLITIC

Numirea lui Reşetnicov în funcţia de judecător, vacantă de nouă luni, a ridicat semne de întrebare

post-img

Fără întrebări din partea miniştrilor, Guvernul a aprobat numirea lui Reşetnicov la Curtea Constituţională în locul Victoriei Iftodi care a devenit în martie 2018 ministru al Justiţiei. Această numire spontană a ridicat semne de întrebare, având în vedere faptul că Reşetnicov a fost numit la doar o zi distanţă după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe fostul procuror general Gurin în funcţia de judecător constituţional, asta după ce judecătorul Igor Dolea şi-a dat demisia.

Ziarul de Gardă a încercat să afle cum explică Guvernul faptul că deputatul PD a fost numit acum în această funcţie şi nu cu nouă luni în urmă când aceasta a devenit vacantă.

Curtea Constituţională a sesizat Guvernul despre vacanţa funcţiei de judecător în urma plecării Victoriei Iftodi, pe data de 20 martie. Astfel, potrivit regulamentului, Guvernul avea 15 zile la dispoziţie pentru a numi un judecător în locul Victoriei Iftodi. Acest lucru însă nu s-a întâmplat după 15 zile, dar după nouă luni, timp în care CC a funcţionat cu doar cinci judecători.

Potrivit ZDG, în răspunsul iniţial oferit de Guvern nu era explicat de ce deputatul PD a fost numit în această funcţie abia acum. După ce reporterii au insistat, reprezentanţii Executivului au spus că „a fost o decizie asumată de Guvern”.

Curtea Constituţională a activat în tot acest timp în regim obişnuit, conform legii, dat fiind faptul că era un număr suficient de judecători care asigurau deplina funcţionalitate instituţiei”, a menţionat un reprezentant al direcţiei comunicare şi protocol din cadrul Guvernului, care însă nu a putut să răspundă şi la întrebările de ce a fost numit Artur Reşetnicov abia acum şi de ce acest lucru a fost necesar având în vedere că instituţia ar putea funcţiona şi în prezent cu cinci judecători.

Recent, trei noi judecători au fost numiţi în grabă la Curtea Constituţională. Este vorba despre deputaţii PD, Artur Reşetnicov şi Raisa Apolschi, precum şi fostul procuror general Corneliu Gurin.

Sorina Macrinici, directoare de Program în cadrul Centrului de Resurse Juridice, precizează că aceste numiri în tandem, viteza uluitoare cu care au fost executate, dar şi modul netransparent în care au fost numiţi aceşti judecători, dau de bănuit şi pot fi interpretate ca o acţiune intenţionată pentru a evita o dezbatere publică.