Numărul cetăţenilor Republicii Moldova care ar vota pentru şi contra aderării la NATO e aproape egal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul cetăţenilor Republicii Moldova care ar vota pentru şi contra aderării la NATO e aproape egal

Dacă ar trebui să decidă în cadrul unui referendum privind aderarea la NATO, 30% dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota împotrivă, 29% ar vota pentru, iar 29% nu ar merge la vot. Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie, realizat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova.

La nivel de atitudine, 39% din respondenţi spun că au o atitudine pozitivă sau foarte pozitivă faţă de NATO, iar 34% au una negativă sau foarte negativă. 34% cred că securitatea Moldovei beneficiază de pe urma cooperării cu NATO, iar 27% cred că această colaborare este o ameninţare pentru securitatea ţării. Doar 16% au spus că sunt informaţi despre proiectele NATO în Moldova, iar 50% doar au auzit.

Principalele motive invocate de cei care sunt împotriva aderării la NATO sunt convingerea că acest lucru va implica Moldova în războaie, că ţara nu va mai fi independentă, ci va fi condusă din afară, dar şi convingerea că Moldova trebuie să rămână neutră. Întrebaţi despre neutralitatea ţării, 48% din respondenţi au spus că acest statut contribuie la securitatea ţării, iar 37% sunt de părere opusă.

Datele dezagregate după criterii demografice arată că bărbaţii, locuitorii capitalei şi cei care nu privesc mass media rusă sunt categoriile care ştiu mai multe despre NATO şi au o atitudine mai bună faţă de organizaţie.
 
Similare
RECOMANDĂRI