POLITIC

Noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova a intrat în vigoare

post-img

Noua Strategie Naţională de Apărare a Republicii Moldova a intrat în vigoare fără a fi promulgată de Preşedinte. Potrivit agenţiei INFOTAG, documentul, aprobat de Parlament la 19 iulie, a fost publicat în "Monitorul oficial" cu semnătura preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, consilierul preşedintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, care îndeplineşte şi atribuţiile purtătorului de cuvânt al preşedintelui, a spus că documentul a fost aprobat printr-o decizie a Parlamentului, dar nu a fost adoptat ca lege.

"Potrivit legislaţiei, în acest caz nu este nevoie de promulgare printr-un decret prezidenţial, iar documentul intră în vigoare din momentul publicării", a spus Lebedinschi.

Anterior, preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat nemulţumirea faţă de proiectul Strategiei Naţionale de Apărare. El a înaintat un şir de propuneri de modificare a documentului, însă acestea au fost respinse de Parlament încă la etapa discuţiilor în comisii. În ziua aprobării Strategiei, Igor Dodon a publicat un document intitulat "Poziţia Preşedintelui Republicii Moldova privind asigurarea securităţii ţării şi a cetăţenilor ei prin fortificarea statutului constituţional de neutralitate permanentă al ţării".

Spre deosebire de Preşedinte, deputaţii recunosc în Strategia aprobată necesitatea de a menţine neutralitatea RM, dar nu se concentrează pe consolidarea acesteia. Dimpotrivă, documentul subliniază că "neutralitatea nu înseamnă izolare, ci participarea ţării nu numai ca un consumator al securităţii, ci şi ca participant activ la dezvoltarea relaţiilor internaţionale".

Printre ameninţările şi riscurile identificate în Strategie se numără potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile asupra infrastructurii critice a Republicii Moldova, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc. Referitor la regiunea transnistreană, în Strategie se menţionează că "pe teritoriul Republicii Moldova este staţionat contingentul militar al Federaţiei Ruse (Grupul Operativ al Trupelor Ruse), care se află fără consimţământul legal al Republicii Moldova şi contrar prevederilor constituţionale. Prezenţa acestora, în contextul eventualei escaladări a situaţiei regionale, reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale".

Documentul atrage atenţia şi la faptul că "există un potenţial de extindere a zonei de instabilitate din Ucraina spre hotarele Republicii Moldova". 

Potrivit documentului adoptat, Strategia Naţională de Apărare este un document de politici care stabileşte modalitatea de realizare a funcţiilor instituţiilor statului în scopul asigurării apărării naţionale. Totodată, aceasta presupune consolidarea, dezvoltarea şi modernizarea sistemului naţional de apărare