Nicu Popescu, surprins de reacţiile oficialilor ruşi la declaraţiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse
Sursa foto:ZdG Vizualizari:

Nicu Popescu, surprins de reacţiile oficialilor ruşi la declaraţiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse

Fostul ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, afirmă că este surprins de reacţiile oficialilor de la Moscova faţă de declaraţiile Maiei Sandu privind necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană şi transformarea misiunii de pacificare din Transnistria în una civilă cu mandat internaţional.

Popescu a făcut câteva precizări pe pagina sa de Facebook:
 
„Iată câteva precizări cu titlu personal.
1) Tot ce a spus Maia Sandu este o reiterare fidelă a poziţiei Republicii Moldova şi, practic, a tuturor Preşedinţilor şi Guvernelor Republicii Moldova: întotdeauna s-a insistat pe retragerea GOTR. Din 2003, Republica Moldova a insistat întotdeauna pe transformarea misiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă internaţională de monitorizare. În fiecare an, la ministeriala OSCE, Moldova a reiterat aceste poziţii. Evident, şi Federaţia Rusă ştie acest lucru.
2) La 17 mai 2010 Preşedinţii Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici, într-o declaraţie comună, au sprijinit ideea transformării operaţiunii ruse de menţinere a păcii într-o misiune internaţională civilă sub egida OSCE. Deci această poziţie este atât poziţia Moldovei, cât şi poziţia Rusiei şi, evident, a altor mediatori.
3) În aceste zile Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova alege dacă această instituţie exprimă poziţia ţării sau exprimă poziţia unui fost lider politic respins de către cetăţeni. Tăcerea de până acum a MAEIE inseamnă nu doar desolidarizarea faţă de preşedintele ales, dar şi desolidarizarea de valorile, tradiţiile MAEIE, cât şi de consensul naţional faţă de acest subiect. Păcat”, scrie diplomatul.

Maia Sandu: Misiunea de pacificare de la Nistru trebuie să fie transformată în una civilă, iar Grupul Operativ de Trupe Ruse să plece

Kremlinul reacţionează la declaraţiile Maiei Sandu: Schimbarea status quo-ului în Transnistria va duce la o destabilizare gravă
 
 
Similare
RECOMANDĂRI