Nicolae Osmochescu: Ar fi timpul ca CC să i se atribuie şi validarea alegerilor locale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nicolae Osmochescu: Ar fi timpul ca CC să i se atribuie şi validarea alegerilor locale

Curtea Constituţională nu are atribuţiile care i-ar permite examinarea şi stabilirea existenţei sau lipsei încălcărilor în alegeri. Acest lucru ţine de competenţa de bază a Comisiei Electorale Centrale. Ar fi momentul ca ultimei instanţe de examinare, pe lângă validarea alegerilor parlamentare şi cele a preşedintelui Republicii Moldova să i se atribuie şi validarea alegerilor locale.

Părerea a fost exprimată de Nicolae Osmochescu, profesor universitar, judecător la Curtea Constituţională în demisie, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Soluţii legislative şi politice, interne şi externe pentru situaţia de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chişinău”, ediţia a 92-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Profesorul susţine că, atât Constituţia, Codul electoral precum şi alte legi ordinare permit organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor. Problema constă în faptul cum este interpretată o normă sau alta şi cum este aplicată o sancţiune sau alta. În cazul alegerilor din Chişinău, toate trei instanţe nu au sancţionat participanţii la concurs, ci cele aproximativ 300 de mii de alegători care au participat la alegeri, privându-i de dreptul lor fundamental politic de a alege şi de a fi ales.

„Tot ceea ce s-a întâmplat a demonstrat că a fost o interpretare eronată, extensivă a unei norme care nici nu s-a materializat în sistemul de drept şi în jurisprudenţa Republicii Moldova”, a declarat judecătorul. Potrivit lui, un asemenea lucru se întâmplă pentru prima dată în Europa şi, probabil, la nivel mondial. Nu există cazuri când alegerile au fost declarate nevalide din aceste motive şi cu aceste argumente. Profesorul mai spune că orice se face în orice societate, are la bază problema economică. Politica, dreptul şi alte aspecte sunt secundare şi derivate de la problema economică.

„Ceea ce s-a întâmplat la trei niveluri ale justiţiei s-a demonstrat că este o interpretare eronată şi extensivă a unei norme care nici nu s-a materializat în sistemul de drept al Republicii Moldova. Cum poate un judecător, fie şi un om talentat, specialist în drept şi nu tehnologii informaţionale, fără a solicita un aviz al specialiştilor din domeniu, să stabilească cum, cât şi în ce măsură au fost influenţate alegerile din postările pe Facebook?” se întreabă judecătorul.

Referindu-se în context la relaţia cu partenerii externi, Nicolae Osmochescu, a declarat că aceştia nu pot spune direct ce să facă autorităţile de la Chişinău pentru că dacă se vor face recomandări obligatorii, se intervine în treburile statului, lucru care poate fi folosit în dezavantajul alegerilor. Pe plan extern, soluţiile problemei invalidării alegerilor ar ţine de emiterea deciziilor cu tentă politică şi organizarea dezbaterilor în organismele permanente ale organizaţiilor europene.

Dezbaterea „Soluţii legislative şi politice, interne şi externe pentru situaţia de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chişinău”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Similare
RECOMANDĂRI