Modificările la Codul Electoral/ Comisia juridică intenţionează să aprobe azi raportul final. Litvinenco: „Deputaţii nici măcar nu au depus amendamente”
Vizualizari:

Modificările la Codul Electoral/ Comisia juridică intenţionează să aprobe azi raportul final. Litvinenco: „Deputaţii nici măcar nu au depus amendamente”

Modificările la Codul Electoral, votate în prima lectură de Parlament vin să asigure un mediu prin care „Igor Dodon să fure votul oamenilor”. De această părere este liderul PAS Maia Sandu, care spune că deşi  ieri au fost organizate dezbateri publice, iar fracţiunile parlamentare şi societatea civilă au avut numeroase obiecţii, pentru şedinţa de astăzi a Comisiei juridice este planificată aprobarea raportului final pe acest proiect.

„Asta înseamnă că aceste consultări au fost organizate doar pentru bifă. Sub pretextul ajustării Codului în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale, socialiştii încearcă să deschidă mai larg uşa pentru fraude electorale”, spune Maia Sandu.

De asemenea, deputatul PAS Sergiu Litvinenco declară că sinteza amendamentelor la proiectul de modificare a Codului Electoral, întins pe 129de pagini, a venit în această noapte pe mail, la ora 0:14.

„În afară de câteva propuneri care vin tot de la socialişti, toate restul sunt notate ca ”nu se acceptă”. Şi aceste propuneri care vin de la organizaţiile societăţii civile nici măcar nu sunt pentru proiectul respectiv, ci la un proiect iniţial care se deosebeşte radical de proiectul care a fost înregistrat în Parlament.

Deputaţii nici măcar nu au depus amendamente, or proiectul a fost votat în primă lectură joi, iar Regulamentul Parlamentului prevede un termen de 10 zile pentru depunerea amendamentelor”, scrie Litvinenco. Deputatul mai menţionează că şedinţa, cu începere la ora 10:00, la care urmează să fie aprobat raportul final pe acest proiect, nici măcar nu va fi transmisă online.
 
„Se propune scurtarea duratei zilei de votare, pentru ca mai puţini oameni să reuşească să voteze. Observatorii nu vor mai putea verifica listele electorale şi nu vor putea monitoriza şi raporta încălcările făcute până la începerea perioadei electorale şi după încheierea acesteia. De asemenea, Dodon se pregăteşte să poată scoate afară din cursă pe oricine nu-i convine. Legea propusă nu rezolvă problema transportării organizate şi a votului contra plată din regiunea transnistreană. Mai sunt şi alte prevederi periculoase. Da, sunt şi prevederi bune, dar acestea nu mai contează dacă se pun laolaltă cu cele care permit frauda. E ca şi cum ai avea o lege democratică, iar la final ai scrie că se introduce pedeapsa capitală pentru toţi cei care nu votează cu Dodon.

Dodon trebuie să înţeleagă că oamenii nu-l mai vor şi că orice încercare de fraudare a alegerilor se va termina rău pentru el”, mai scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI