POLITIC

Modificarea Constituţiei R. Moldova, votată în lectură finală de parlamentari

Majoritatea parlamentară şi deputaţii PCRM-PSRM din opoziţie au bătut palma şi au votat împreună proiectul de modificare a Constituţiei. Noile reglementări îi lasă pe judecători doar cu aşa-zisa imunitate funcţională şi exclude Parlamentul din procedura de numire a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Pentru că în lectura a doua, proiectele de modificare a Constituţiei necesită votul a două treimi dintre deputaţi, cei de la PAS, PSRM şi PCRM au ajuns la consens şi au decis să modifice împreună legea Supremă. Mai ales că proiectul a fost elaborat încă din perioada Guvernului Chicu.

 Astfel, potrivit proiectului de modificare a Constituţiei este exclus din Legea Supremă termenul iniţial de 5 ani la numirea în funcţie a judecătorilor. De asemenea, a fost schimbată modalitatea de numire a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, fiind exclus Parlamentul, adică factorul politic.

Astfel, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie vor fi numiţi de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul a fost susţinut cu 86 de voturi, dar nu fără probleme. Sistemul de vor electronic a cedat exact în momentul aprobării.

După ce s-au convins că sistemul electronic de vot este defect, desi a fost pus în aplicare la începutul sesiunii parlamentare, deputaţii au aprobat modificarea Constituţiei prin metoda clasică de ridicare a mâinii.

Proiectul de modificare a Constituţiei, aprobat astăzi în Parlament, îi lasă pe judecători fără imunitate totală, acestora fiindu-le menţinută doar imunitatea funcţională. Adică, judecătorii nu vor avea imunitate atunci când vor fi cercetaţi pentru acte de corupţie sau trafic de influenţă. Legea intră în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.