Mişcarea Politică Unirea condamnă încercarea lui Igor Dodon de modificare a Constituţiei: „Scopul principal este interzicerea Unirii cu România”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mişcarea Politică Unirea condamnă încercarea lui Igor Dodon de modificare a Constituţiei: „Scopul principal este interzicerea Unirii cu România”

Mişcarea Politică UNIREA (MPU) condamnă cu vehemenţă încercarea lui „Igor Dodon şi a regimului său” de modificare a Constituţiei Republicii Moldova. MPU declară că, dincolo de anumite„ modificări butaforice” propuse, scopul principal este interzicerea Unirii cu România, prin modificarea art. 142, din Constituţie.

Într-un comunicat al MPU se spune că interzicerea Unirii şi a unioniştilor a reprezentat un subiect politic permanent pentru Igor Dodon şi PSRM, iar acuma acesta a revenit sub forma modificării Constituţiei.

„1. Atacurile continue asupra Unirii şi ameninţările permanente la adresa unioniştilor din partea lui Dodon reprezintă o formă de persecutare a unui segment politic şi civil - tot mai important - din societate, care a ajuns la peste 1/3 din populaţia RM, ceea ce constituie o crimă împotriva umanităţii, în conformitate cu art.7 lit. h) din Statutul Curţii Penale Internaţionale: https://www.icc-cpi.int

2. Derapajele antidemocratice repetate ale lui Dodon, de atac la adresa unioniştilor, cu ameninţarea de a interzice un curent firesc, existent prin voinţa oamenilor, intenţia anunţată de modificare a Constituţiei, în vederea interzicerii obiectivului politic al Unirii, vin în contradicţie flagrantă cu drepturile şi cu libertăţile fundamentale ale omului, consacrate de către ONU, Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE, practica CEDO etc.

3. Republica Moldova (RM) face parte din organismele internaţionale menţionate mai sus şi este un stat asociat Uniunii Europene.

4. Aderând la aceste organizaţii internaţionale, RM a semnat şi a ratificat acorduri obligatorii şi pentru RM, care, în materie de drepturi ale omului prevalează şi asupra Constituţiei RM, fiind cu aplicabilitate directă la nivelul oricărei instituţii de stat.

5. Pe data de 10 septembrie 1991, la două săptămâni de la proclamarea Independenţei, RM a decis să adere la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare din Europa (CSCE - devenită mai târziu OSCE) şi să semneze Actul Final de la Helsinki.

6. Actul Final de la Helsinki, care datează de la 1 august 1975, prevede, în pct. 1, posibilitatea modificării paşnice a frontierelor statelor, prin acord. Or, art.142, alin.1), din Constituţia RM, pe care vrea să-l modifice Dodon, pentru a interzice Unirea, nu face altceva decât reia prevederile Actului Final de la Helsinki.

7. Actul Final de la Helsinki este menţionat şi în Declaraţia de Independenţă a RM, deci în Constituţia RM, Curtea Constituţională stabilind anterior că Declaraţia de Independenţa face parte din Constituţie. În acelaşi timp, încercarea de modificare a art.142, alin.1), din Constituţie contravine flagrant alin.2) din acelaşi articol, precum şi art.4 din Constituţie. Mai mult - fiind vorba de materia “drepturi ale omului”, în mod automat, prevederile tratatelor internaţionale, prevalează.

În cazul în care Dodon va porni procedura de modificare, acţiunile sale ilegale vor trebui imediat contestate la Curtea Constituţională a RM şi declarate neconstituţionale.

8. Actul Final de la Helsinki este obligatoriu pentru RM, noi asumându-ne acest angajament internaţional încă din 1991-1992, prin aderarea la CSCE şi semnarea tratatului respectiv. Legea cu privire la tratate prevede în mod expres, în art.19 şi 22, acest lucru.

9. Rezultă că - pentru a-şi putea realiza “planurile” - Dodon trebuie să modifice nu numai Constituţia, dar şi Declaraţia de Independenţă, Actul Final de la Helsinki, precum şi alte documente internaţionale, lucru evident imposibil şi chiar fantasmagoric”, punctează MPU. 

Mişcarea msi spune că Igor Dodon îl „copiază” pe Vladimir Putin, Preşedintele Rusiei, care de asemenea a „mutilat” recent Constituţia Rusiei. În comunicatul MPU se delcară că modificările propuse de Igor Dodon sunt imposibil de realizat.

„Atât timp cât cele două Germanii s-au unit în 1989, pe baza dreptului internaţional, acelaşi lucru îl pot face Republica Moldova şi România”, subliniază reprezentanţii MPU. 

Amintim că Igor Dodon a venit cu iniţiativa de a modifica Constituţia. În acest sens a semnat un decret de formare a unui grup de lucru, care s-a întrunit în această săptămână într-o primă şedinţă. 

Similare
RECOMANDĂRI