Ministrul Ţulea a discutat cu Olivér Várhelyi comisar european pentru Extindere: MAEIE dezaprobă ştirile false apărute în presa de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Ţulea a discutat cu Olivér Várhelyi comisar european pentru Extindere: MAEIE dezaprobă ştirile false apărute în presa de la Chişinău

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Oleg Ţulea a avut o convorbire telefonică cu Comisarul European pentru Vecinătate şi Extindere Olivér Várhelyi.

Oleg Ţulea a subliniat că Guvernul Republicii Moldova rămîne deplin angajat în implementarea Acordului de Asociere şi avansarea integrării europene a ţării. Autorităţile vor continua să se concentreze pe asigurarea unui dialog politic intens şi a cooperării sectoriale cu UE. Comisarul Várhelyi a fost informat despre acţiunile autorităţilor cu privire la promovarea reformelor prioritare.     

Oficialii au subliniat importanţa unei comunicări publice corecte pe subiecte ce vizează dialogul RM-UE, precum şi contracararea dezinformării şi ştirilor false. În acest sens, ministrul Oleg Ţulea a dezaprobat ferm cazul recent privind apariţia în presa de la Chişinău a scrisorii fabricate în adresa unui înalt oficial european.

O atenţie specială a fost acordată cooperării RM-UE în ceea ce priveşte contracararea pandemiei COVID-19. Ministrul Ţulea l-a informat pe Comisarul Várhelyi despre situaţia curentă din Republica Moldova, referindu-se şi la necesităţile de asistenţă existente pentru gestionarea situaţiei.

Comisarul Várhelyi a informat că, actualmente, UE coordonează pe interior asistenţa care ar putea fi oferită ţărilor vecine, autorităţile de la Chişinău urmând să fie informate la acest subiect în timpul apropiat. De asemenea, şeful diplomaţiei de la Chişinău a solicitat asistenţa instituţiilor europene în facilitarea repatrierii cetăţenilor Republicii Moldova de pe teritoriul UE, precum şi exporturilor de produse de importanţă sporită în contextul crizei.

Ministrul Oleg Ţulea a apreciat pozitiv Comunicarea Uniunii Europene cu privire la obiectivele de viitor ale Parteneriatului Estic, menţionînd că aceasta oferă o bază bună pentru a promova o cooperare mai ambiţioasă în perioada post-2020. 

Oficialii au convenit să rămână în contact strâns pentru coordonarea acţiunilor.

Ajintim că, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene şi ungurul Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate, au reacţionat dur la ştirile false apărute în Republica Moldova, conform cărora Maia Sandu ar fi cerut Uniunii Europene să pună embargou pe produsele agricole provenite din Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI