Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol
Sursa foto:Europa Liberă Vizualizari:

Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene face apel la autorităţile Federaţiei Ruse să se abţină de la activităţi militare care denotă un comportament sfidător la adresa constituţionalităţii Republicii Moldova. Îndemnul vine în legătură cu pregătirile autorităţilor de la Tiraspol către parada de 9 mai, la care urmează să participe contingentul militar al Grupului operativ de trupe ruse (GOTR), informaţie vehiculată pe larg în presa locală.

MAEIE atenţionează asupra riscurilor pe care le comportă coparticiparea GOTR în acţiuni cu caracter militar la adresa procesului de reglementare transnistreană şi de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit MAEIE, astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Autorităţile amintesc că Federaţia Rusă s-a pronunţat deschis şi univoc, în repetate rânduri, în favoarea respectării acestor principii. 

Ministerul reiterează poziţia autorităţilor de la Chişinău cu privire la imperativul retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul ţării.

Similare