POLITIC

Mihai Popşoi: Procuratura ar trebui să mai solicite ridicarea imunităţii câtorva deputaţi

post-img

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi, deputat al fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate, blocul ACUM, consideră că Procuratura ar trebui să mai vină în legislativ cu solicitarea de a fi ridicată imunitatea parlamentară şi altor deputaţi. Potrivit lui, încă câteva nume ar trebui să se regăsească în lista parlamentarilor fără imunitate. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

„Lista nu cred că e mărişoară, dar cu siguranţă încă câteva nume ar trebui să se regăsească în ea”, a menţionat deputatul PAS. Potrivit lui, pe dosarul ce ţine de frauda bancară aceşti deputaţi cărora ar trebui să le fie retrasă imunitatea fac parte din fracţiunile Partidului Democrat şi Partidului Şor. Însă, parlamentarul nu exclude că ulterior ar putea să fie intentate şi alte dosare şi cu cereri de ridicare a imunităţii ar putea să se vină şi în raport cu deputaţi din alte partide. „Atât timp cât procurorul este independent, nu are nimeni indulgenţă, nu are nimeni imunitate în sensul larg al cuvântului. Imunitatea poate fi ridicată oricărui deputat, indiferent din fracţiunea din care face parte”, a declarat Mihai Popşoi.

Alexandru Slusari, vicepreşedinte de legislativ şi deputat al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr din blocul ACUM, afirmă că printre cei căruia trebuie să-i fie ridicată imunitatea parlamentară este şi deputatul democrat Andrian Candu. Slusari spune că în luna august, în baza materialelor care au fost acumulate în cadrul Comisiei parlamentare privind investigarea fraudei bancare, a înaintat şi un demers către Procuratură. „În 2014, acordarea garanţiilor de stat fără introducerea administraţiei speciale în cele trei bănci devalizate, după mine, este o crimă şi există persoane responsabile care au comis această crimă”, a declarat deputatul. Potrivit lui, Adrian Candu a fost audiat în cadrul comisiei parlamentare pe care o conduce timp de o oră.

Totodată, parlamentarul spune că până în luna august 2019 nu a existat un dosar întreg, comprehensiv, cu abordare sistemică pe furtul miliardului. Acest puzzle a fost artificial dezasamblat, circa 60-70 de dosare diferite, instrumentate de procurori diferiţi astfel încât să nu existe nicio legătură între ele şi să nu apară legătura logică dintre primul pas şi ultimul pas în această fraudă bancară. „Eu sper foarte mult că raportul comisiei parlamentare ar ajuta oamenii legii. Dar sunt de acord că toată această informaţie există la Procuratură”, a declarat Alexandru Slusari.