POLITIC

Mihai Popşoi: Declaraţia lui Peskov întăreşte suspiciunile că nu se doreşte rezolvarea conflictului transnistrean

post-img

Vicepreşedintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popşoi, a comentat într-o postare pe pagina sa de Facebook reacţia Kremlinului la declaraţiile Maiei Sandu privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

„E regretabil că domnul Peskov încearcă să acrediteze idea că orice schimbare a status quo-ului ar avea efecte nefaste. Această declaraţie ar întări suspiciunile că nu se doreşte rezolvarea conflictului, ci menţinerea situaţiei actuale extrem de păguboase pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, atât de pe malul drept cât şi de pe malul stâng al Nistrului”, a menţionează Popşoi.
 
Potrivit lui, este regretabil şi faptul că Peskov îl contrazice pe Şoigu, care a promis anul trecut că Rusia va relua procesul de utilizare/distrugere a muniţiilor de la Cobasna.
 
„E regretabil că angajamentul asumat de Federaţia Rusă la Summitul OSCE din 1999 din Istanbul nu este realizat nici peste 20 de ani. E regretabil că unii comentatori şi oficiali din Rusia au o abordarea părtinitoare când vorbesc de interesele cetăţenilor ruşi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi uită despre năzuinţa ceţăţenilor ruşi şi vorbitorilor de limba rusă din Edineţ, Bălţi, Chişinău, Comrat, Cahul etc, care sunt mult mai numeroşi decât cei din stânga Nistrului, şi care îşi doresc reintegrarea ţării”, a mai declarat Popşoi.
 
Deputatul este convins că „acest status quo este un factor de instabilitate prin definiţie şi o sursă de corupţie şi contrabandă. Acest status quo trebuie să evolueze pe cale paşnică spre o reglementare politică sustenabilă”.
 
„Federaţia Rusă are un loc important în acest proces. Retragerea/distrugerea muniţiilor şi retragerea/dizolvarea Grupului Operativ (OGRV) a fost mereu şi va rămâne poziţia oficială a statului Republica Moldova pentru că este în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, pe lângă faptul că mai este şi un angajament internaţional al Federaţiei Ruse. Dezbaterile în presă la acest subiect sunt contraproductive. Discuţiile şi negocierile cu factorii de decizie din Federaţia Rusă sunt o cale mai eficace în acest sens”, a mai scris Popşoi.
 
Amintim că astăzi în cadrul unui dialog cu presa, Maia Sandu a reiterat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele sale care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată. Kremlinul prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitrii Peskov, a declarat că schimbarea status quo-ului în Transnistria va duce la o destabilizare gravă în regiune.

Maia Sandu: Misiunea de pacificare de la Nistru trebuie să fie transformată în una civilă, iar Grupul Operativ de Trupe Ruse să plece

Kremlinul reacţionează la declaraţiile Maiei Sandu: Schimbarea status quo-ului în Transnistria va duce la o destabilizare gravă