Mihai Popşoi: Dacă Chişinăul şi-ar asuma datoria Transnistriei pentru gaze, atunci R. Moldova ar falimenta
Sursa foto:InfoPalm Vizualizari:

Mihai Popşoi: Dacă Chişinăul şi-ar asuma datoria Transnistriei pentru gaze, atunci R. Moldova ar falimenta

Datoria MoldovaGaz faţă de Gazprom depăşeşte $7.7 mlrd. Dacă Moldova şi-ar asuma această datorie, aşa cum sugerează unii oficiali ruşi, precum Senatorul Kosaceov, asta ar duce la dublarea datoriei externe şi la falimentul imediat al ţarii noastre pentru că această sumă se apropie de PIB-ul anual al Moldovei. Despre aceasta a scris vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihai Popşoi.

„Însă, din cele $7.7 mlrd, doar $0.7 mlrd sunt datoria MoldovaGaz, iar restul $7 mlrd sunt datoria Tiraspol-transgaz. Nici asta nu e tot. Datoria acumulată de regiunea necontrolată din stânga Nistrului nu este datoria locuitorilor, căci ei achită facturile, ce-i drept la un preţ mai mic. Datoria nu este nici măcar a agenţilor economici, care tot achită, ce-i drept sub preţul de import al gazului. Aceasta e datoria aşa-numitor autorităţi transnistrene (nerecunoscute de nimeni), care colectează banii de la consumatori, dar uită să-i transfere către MoldovaGaz. Aceşti bani au fost şi sunt cheltuiţi după bunul plac al regimului de la Tiraspol. Cum altfel aveau ei să posede maşini, afaceri şi case de lux peste tot în lume?

În această schemă locuitorii din stânga Nistrului sunt bucuroşi că plătesc facturi mai mici, agenţii economici, la fel, obţin un avantaj competitiv, însă cei mai fericiţi sunt liderii regimului care încasează regulat milioane de dolari. Însă nu doar cetăţenii Moldovei din dreapta Nistrului rămân cu un gust amar în urma acestei scheme. Ce cred oare alegătorii dlui Kosaceov - cetăţenii ruşi care plătesc cu preţul propriei bunăstări pentru confortul milionarilor care au capturat regiunea trasnistreană? Plătitorii de impozite din Federaţia Rusă s-ar putea întreba: De ce compania de stat Gazprom este atât de îngăduitoare cu regiunea transnistreană, lasându-i să acumuleze datorii de $7 mlrd, bani ce puteau merge spre gazificarea multor sate şi oraşe din Rusia?

Cel mai important lucru pe care îl scapă din vedere dl Kosaceov este că această datorie nu este nicidecum a Moldovei, dar a companiei S.A. MoldovaGaz. În pofida numelui, această companie, din păcate, nu mai aparţine Moldovei, dar a ajuns în proprietatea Gazprom-ului, care deţine 50% din acţiuni şi mai are în gestiune cota de 14% a Tiraspol-transgaz. Conducerea S.A. MoldovaGaz este numită şi controlată de Gazprom.
Prin urmare, reprezentanţii Gazprom de la conducerea S.A. MoldovaGaz au decis să ofere regiunii transnistrene gaz gratuit, iar Moldova, care nu a avut nicio atribuţie la această decizie, trebuie să-şi asume datoria? Nici chiar aşa, dle Kosaceov”, a declarat Mihai Popşoi. 
Similare
RECOMANDĂRI