Mihai Ghimpu: Noi putem câştiga aceste alegeri parlamentare, numai în cazul în care cetăţenii plecaţi peste hotare se vor întoarce, o bună parte, în ţară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Ghimpu: Noi putem câştiga aceste alegeri parlamentare, numai în cazul în care cetăţenii plecaţi peste hotare se vor întoarce, o bună parte, în ţară

Noi putem câştiga aceste alegeri parlamentare, numai în cazul în care cetăţenii plecaţi peste hotare se vor întoarce, o bună parte, în ţară. Aceasta este declaraţia liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Noi putem câştiga aceste alegeri parlamentare, numai în cazul în care cetăţenii plecaţi peste hotare se vor întoarce o bună parte în ţară. Fiindcă noi acolo avem doar un mandat, inclusiv România face parte din circumscripţia europeană şi patru - cinci mandate pe listele de partid, în funcţie de voturile cetăţenilor din diasporă. Altfel va fi foarte greu, fiindcă e doar un singur tur”, a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată, preşedintele PL a spus că dacă ar fi organizat şi turul al doilea, ar fi alte rezultate electorale. „În turul unu se băteau partidele de dreapta, iar în turul doi se uneau toţi şi votau toţi pentru dreapta, pentru candidatul de dreapta şi împotriva celor de stânga”.

Ghimpu a mai menţionat că PL-ul nu trebuie să coalizeze cu nimeni. „Eu cred că cel mai corect ar fi să coordonăm circumscripţiile”.

Politicianul a precizat că formarea unei coaliţii nu depinde de PL. „Depinde de PAS şi de PPDA. Ei au instituit un filtru. Eu care am luptat pentru limbă, alfabet, independenţă, tricolor, trebuie să trec filtrul la doamna Maia Sandu. Asta e o conjunctură. E un vot mai mult împotrivă, decât pentru. Şi în mare măsură ei hotărăsc. Ei nu vor şi în cazul în care ei nu vor, noi vom candida singuri”.

Liderul PL a mai adăugat că o coaliţie ar fi binevenită. „Noi coordonând între noi care spunem: Iaca acesta este candidatul acestor trei partide, care sunt influenţe pe piaţa politică. Pe acesta votaţi-l. În rest nu votaţi că e al lui Plahotniuc, fie că e pe lista lui Şor, fie că e pe lista PSRM, nu votaţi. Atunci noi putem să câştigăm, dar dacă noi o să ieşim şi o să ne batem, înseamnă că o să câştige PD-ul”.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că există diferenţă între acţiunile guvernării şi iniţiativa Partidului Democrat de a include în Constituţie vectorul european al Republicii Moldova. „Ei nu vorbesc de integrarea în Uniunea Europeană, ei vorbesc doar de o sintagmă „integrare europeană”, ceea ce nu înseamnă nimic. Asta este ca şi cum aş spune eu că merg la nord, dar nu spun unde. Corect ar fi fost dacă ei ar fi propus integrarea în Uniunea Europeană”.

Liderul PL mai menţionează că ei ar fi votat iniţiativa, dacă PD-ul ar fi propus un articol similar, precum cel semnat de România. „Iată articolul Constituţiei României, titlul 6: Integrarea euro-atlantică, articolul 148. Integrarea în Uniunea Europeană şi articolul 149. Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord. Dacă era propusă integrarea în Uniunea Europeană, atunci era altă discuţie, dar aşa pur şi simplu să figureze acolo cursul european? Care curs ? La noi nu e cursul european aici. La noi nu funcţionează valorile. Avem stat de drept şi democratic? Nu avem. Unde sunt drepturile şi libertăţile omului?”, a mai comentat Ghimpu.

Politicianul a mai declarat că lumea nu vrea să vină în politică. „La alegerile parlamentare care vor avea loc după parlamentarele locale nu o să fie candidaţi la primar. O să fie de la PD şi de la PSRM. Dar cum a fost până acum o luptă între dreapta şi stânga, nu o să mai fie, fiindcă lumea se teme. Zice: Dar de ce să mă duc eu primar, dacă mâine, poimâine îmi pune cătuşele mie?”.

Similare
RECOMANDĂRI