Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: La Chişinău şi Bucureşti există determinare politică solidă pentru a garanta cursul ireversibil al integrării europene a R. Moldova

La Chişinău şi Bucureşti există determinare politică solidă pentru a garanta cursul ireversibil al integrării europene a Republicii Moldova. E convingerea preşedintelui Maia Sandu, care a revenit recent de la Bucureşti, iar aseară a vorbit într-o ediţie specială la TVR MOLDOVA despre sprijinul important al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

VASILE MUNTEANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Astăzi, pe ambele maluri ale Prutului, există o determinare totală pentru ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova?”

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Aşa este. Şi am auzit acest lucru de mai multe ori şi de la domnul preşedinte (n.r. Klaus Iohannis), şi am şi simţit acest, şi mă bucur că, la această întâlnire au reconfirmat toate partidele politice cu care m-am întâlnit. Există consens în politicul din România despre susţinerea pentru Republica Moldova, despre sprijinul de care ne vom bucura în cotninuare şi în rezolvarea problemelor imediate cu care ne confruntăm, în îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova. Avem sprijin foarte mare şi apreciem foarte mult acest lucru.”

VASILE MUNTEANU, jurnalist TVR MOLDOVA:„Care ar fi diferenţa între actuala guvernare de la Chişinău şi precedentele guvernări, pentru că, în ultima perioadă, în spaţiul public, aţi văzut şi DVS, apar tot mai multe critici în adresa guvernării?”

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Eu cred că diferenţele sunt enorme. Un lucru pe care l-am reuşit noi, cu toţii, mă refer aici la cetăţenii Republicii Moldova, este faptul că am schimbat faţa clasei politice, chair dacă mai sunt politicieni corupţi, inclusiv în Parlamentul RM, dar ei nu sunt în majoritate. Avem acum în Parlament o majoritate de oameni oneşti şi aceasta creează oportunitate pentru a promova reforme, pentru a face ordine, aşa cum am promis cetăţenilor, pentru a reforma justiţia şi pentru a combate corupţia.”

VASILE MUNTEANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cu ce suport ar putea veni exact România?”

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Ministrul actual discută despre posibilităţi de instruire a tinerilor din RM care au făcut studii juridice, să meargă la Institutul Naţional al Magistraturii din România. Până noi reformăm INJ, o opţiune ar fi să pregătim viitori judecători şi procurori acolo. Alt lucru pe care l-am discutat când am fost la Bucureşti a fost crearea unor comitete mixte între organele de drept din RM şi cele din România pe anumite cazuri de corupţie. De exemplu, ştiu că instituţiile noastre au făcut o adresare către DIICOT pe cazul unui escroc din RM, nu vreau să dau prea multe detalii. Şi, în momentul în care, dacă DIICOT acceptă, procesele pot fi făcute mult mai repede, şi aici mă refer la procese de identificare şi confiscare a averilor escrocilor moldoveni care ne-au părăsit.”
Similare
RECOMANDĂRI