POLITIC

„Maia Sandu încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului”. PSRM este împotriva ca premierul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror

post-img

PSRM este categoric împtrivă ca prim-ministrul Maia Sandu să desemneze candidaturi pentru funcţia de procuror general. „Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de şeful unui partid politic, în funcţie de opţiunile sale personale sau politice”, se spune într-o reacţie a partidului socialist.

Această iniţiativă a premierului, spune socialiştii, explică de ce concursul de preselectare a procurorului general a fost anulat:  pentru că „acest concurs nu a fost câştigată de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale”.

Iniţiativa Maiei Sandu „încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menţionat clar că în cadrul reformei justiţiei se va desfăşura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuţie nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, mai spune PSRM.

În comunicat se mai spune că Maia Sandu „ştie că nu are cum să aibă susţinerea Parlamentului”, pentru o astfel de numire a procurorului general. Din acest considerent, PSRM concluzionează că în realitate, prim-ministrul „încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoţiile generate de pierderea alegerilor în Chişinău, dar şi fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul şi a livra rezultate populaţiei. Credem însa că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în faţa societăţii cei care îl provoacă”.

Astfel, PSRM se pronunţă categoric împotriva iniţiativei ca viitorul procuror general să fie numit din rândurile celor desemnaţi de Maia Sandu.

Totuşi, PSRM spune că în timpul apropiat vor fi convocate fracţiunea parlamentară şi Consiuliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite în acest sens.

Amintim că Partidul Democrat a înregistrat în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Pentru acordarea votului de neîncredere pentru Guvern, este nevoie de 51 de voturi în Parlament. 

Citeşte şi:
 

VIDEO. UPDATE. Ministrul Justiţiei va emite un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru funcţia de procuror general

 

Cine ar putea fi membrul comisiei care a punctat disproporţional candidaţii la funcţia de procuror

 

PSRM cere demisia ministrului justiţiei Olesea Stamate

 

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Procuraturii. Premierul va face selecţia candidaţilor