POLITIC

Maia Sandu, bilanţ la şase luni de mandat

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat astăzi bilanţul primelor şase luni de mandat. Şeful statului a precizat că a făcut tot ce a putut ca preşedinte, dar şi ca om, pentru a creşte bunăstarea tuturor cetăţenilor. Priorităţile ei au fost asigurarea populaţiei cu vaccin anticovid, reanimarea economiei, scoaterea Republicii Moldova din izolarea internaţională şi lupta împotriva corupţiei. Preşedintele Maia Sandu a mai spus că, pentru etapa următoare, este nevoie de un Guvern şi un Parlament care să lucreze pentru oameni.

Maia Sandu a declarat că, de când a ajuns în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a obţinut donaţii generoase pentru sistemului medical în lupta cu pandemia. Asigurarea cu vaccin a fost prioritatea numărul unu, lucru pe care l-a realizat.  

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Astăzi avem acces la vaccine pentru toţi. Datorită demersurilor noastre, în Republica Moldova au ajuns peste 1 milion de doze de vaccin, inclusiv peste 400 de mii de doze oferite gratis de România şi 140 de mii prin platforma COVAX.

Un alt obiectiv bifat pe lista de realizări a preşedintelui este reanimarea economiei. Republicii Moldova i s-a promis un sprijin economic fără precedent din partea UE - Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Moldova este, la moment, singura ţară din Parteneriatul Estic căreia i-a fost oferit un asemenea plan. Programul prevede resurse pentru susţinerea bugetului, finanţarea proiectelor de infrastructură, 100 de milioane de euro pentru investiţii în comunităţi, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.  

Într-o scurtă perioadă, preşedintele a efectuat mai multe vizite de lucru în România, Ucraina, Franţa, Germania, Italia, Polonia, dar şi la cele mai importante instituţii europene de la Strasbourg şi Bruxelles. De asemenea, în vizite oficiale la Chişinău au venit preşedinţii României, Klaus Iohaniss, preşedintele Lituaniei şi preşedintele Consiliului European. Maia Sandu spune că a realizat aceste lucruri pe fundalul unei crize politice profunde. Cea mai mare provocarea este acum curăţarea clasei politice de personaje corupte şi cu o reputaţie îndoielnică.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Stoparea corupţiei este posibilă dacă nu doar Preşedinţia, dar şi Parlamentul, şi Guvernul luptă împotriva hoţiilor, în loc să le protejeze. La sfârşitul lunii aprilie am semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, redându-le cetăţenilor dreptul de a-şi alege un alt parlament, care să-i reprezinte cu adevărat. În şase luni, am început să schimbăm multe lucruri. Şi avem şansa să ducem aceste schimbări până la capăt.

Maia Sandu a devenit preşedinte al Republicii Moldova în urma scrutinului prezidenţial de anul trecut. Ea l-a învins pe contracandidatul său obţinând peste 57% din voturi. Maia Sandu a fost învestită în funcţie pe 24 decembrie 2020 şi este prima femeie preşedinte al Republicii Moldova.