Maia Sandu: Avem nevoie de modernizarea şi transformarea continuă a Armatei Naţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Avem nevoie de modernizarea şi transformarea continuă a Armatei Naţionale

Preşedintele Maia Sandu consideră că Republica Moldova are nevoie de modernizarea şi transformarea continuă a Armatei Naţionale pentru a putea răspunde noilor provocări la adresa securităţii ţării şi a participa mai activ în asigurarea securităţii europene şi regionale. „Există un consens naţional privind necesitatea reformei strategice a sistemului de apărare şi avem un suport important din partea partenerilor externi în eforturile de reformare a Armatei”, a spus preşedintele Maia Sandu, comandant suprem al Forţelor Armate, la reuniunea de coordonare a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, şefa statului a încurajat conducerea Ministerului Apărării şi a Armatei Naţionale să valorifice la maximum, pro-activ oportunităţile oferite de proiect. Ea a menţionat că punerea în aplicare a acestui plan ambiţios ar fi imposibilă fără de expertiza şi asistenţa de care se bucură Republica Moldova din partea Alianţei Nord-Atlantice, a statelor membre şi a partenerilor externi. Maia Sandu a subliniat că va susţine demersurile Ministerului Apărării de a majora bugetul pentru modernizarea armatei şi creşterea salariilor, dar că prioritară este utilizarea eficientă a banilor publici.

„Îmi doresc să văd îmbunătăţiri semnificative în modul de utilizare a banilor publici, în conformitate cu obiectivele strategice, şi un management al resurselor umane centrat pe cultivarea loialităţii militarilor faţă de ţară, nu faţă de un conducător sau altul. Resursele umane sunt principala valoare a sistemului de apărare şi este datoria conducerii să acorde tot sprijinul necesar pentru a încuraja şi menţine cadrele instruite în sistem”, a punctat preşedinta Maia Sandu.

Şefa statului a solicitat conducerii Ministerului Apărării şi a Armatei Naţionale să facă eforturi susţinute în implementarea reformei şi să folosească cu maximă eficienţă asistenţa externă oferită.

Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare, a fost lansată în 2015 de NATO pentru ţări nemembre ale Alianţei. Iniţiativa presupune un pachet de expertiză şi asistenţă pentru dezvoltarea şi modernizarea Armatei Naţionale.
Similare
RECOMANDĂRI