Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe iniţiative ale deputaţilor în contextul pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova

Grupul parlamentar Pro Moldova a propus plafonarea salariilor demnitarilor de stat, dar şi anularea finanţării partidelor politice în perioada stării de urgenţă. Şi Partidul Socialiştilor îndeamnă formaţiunile politice să doneze sumele primite de la buget în fondul creat pentru lupta cu virusul COVID-19. Iniţiatorii acestor propuneri spun că astfel s-ar evita o criză economică şi pot fi ajutate cadrele medicale implicate în lupta cu noul coronavirus.

Proiectul de lege elaborat de către grupul Pro Moldova prevede, printre altele, plafonarea la suma de 6900 de lei a salariilor preşedintelui, miniştrilor sau deputaţilor. Potrivit autorilor, această măsură ar duce la economii de aproape 100 de milioane de lei în bugetul de stat.

„În Republica Moldova există foarte mulţi demnitari care au salarii de zeci de mii de lei pe lună, preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, prim-ministru, miniştri deputaţi şi mulţi alţi demnitari, noi venim cu propunerea să plafonăm salariul pentru restul anului începând cu luna aprilie până la suma de 6900 de lei care este salariul mediu pe economie. În ţara noastră sunt mulţi oameni care se descurcă cu 7 mii de lei”, a spus liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu.

Iniţiatorii proiectului spun că banii pot fi folosiţi cu prioritate în campania de prevenire a răspândirii coronavirusului.

„Venim cu propunerea prin acest proiect de lege ca să fie majorat sută la sută salariul cadrului medical şi personalului tehnic dat fiind faptul că ei sunt cei care activează în prima linie şi sunt cei care contribuie la revitalizarea sănătăţii cetăţenilor Republicii Moldova. La fel venim cu propunerea de a redirecţiona aceste sume de bani pentru procurarea, medicamentelor, mănuşilor şi a echipamentului medical”, a menţionat Eleonora Graur, deputat, grupul Pro Moldova.

Proiectul de lege prevede şi renunţarea, în acest an, la finanţarea partidelor politice de la bugetul de stat. S-ar face astfel o economie de 38 de milioane de lei.

Şi Partidul Socialiştilor (PSRM) susţine ideea, însă doar în perioada stării de urgenţă. Legislaţia, însă, nu permite partidelor să facă donaţii din banii primiţi din bugetul de stat. „În acest sens Partidul Socialiştilor vine cu solicitarea către comisia pentru situaţii excepţionale de a examina posibilitatea privind instituirea unei derogări pe perioada stării de urgenţă de la articolul 28 al legii privind partidele politice acest lucru ar permite utilizarea alocaţiilor pentru alte destinaţii şi anume pentru donarea în fondul pentru combaterea răspândirii COVID-19 deschis de către Ministerul Finanţelor în Trezoreria de Stat”, a spus preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi.
 
Proiectul de lege urmează să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului. Deputaţii vor fi convocaţi în regim de urgenţă pentru a vota cât mai repede noile prevederi.
Similare
RECOMANDĂRI