POLITIC

VIDEO.UPDATE. Fracţiunea PPDA propune instituirea unui moratoriu asupra Legii Miliardului

post-img

Fracţiunea PPDA propune introducerea unui moratoriu asupra implementării Legii Miliardului. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost prezentată astăzi în cadrul unui briefing de presă, ulterior înregistrată la Parlament.

„Această opţiune ar fi corectă şi necesară pentru evaluarea fraudei şi a consecinţelor acesteia. Totodată, suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituţiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor şi identificarea hoţilor,” a menţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, într-o conferinţă de presă.
 
Potrivit lui Slusari, moratoriul ar trebui să fie până la investigarea tuturor cauzelor şi recuperarea mijloacelor fraudate.

„Ancheta în furtul miliardului a fost folosită selectiv în scopuri politice. După schimbarea guvernului, Procuratura Generală a deschis un dosar penal cumulativ pe frauda bancară”, a mai spus Alexandr Slusari.

Deputaţii susţin că de pe urma suspendării „legii miliardului” vor fi eliberate anual circa 850 de milioane lei în bugetul de stat.

Fracţiunea crede că în aşa fel instituţiile statului se vor mobiliza pentru tragerea hoţilor la răspundere.

Amintim că în 2014-2015 rezervele Băncii Naţionale a Moldovei au fost secate de 1,024 miliarde Dolari SUA. Aceşti bani au fost direcţionaţi pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Naţională a Moldovei oferă împrumuturi de urgenţă, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanţia guvernului. Băncile falimentează oricum, iar statul rămâne dator către BNM. Acesta este, probabil unicul program de ”bail-out” din lume, urmare a căruia toate băncile au falimentat.

Menţionăm că în perioada 2018-2021, Ministerul Finanţelor planifica să achite de la Bugetul de stat circa 3,4 miliarde de lei pentru plata datoriei formate ca urmare a furtului miliardului (deservirea obligaţiunilor de stat emise în scopul executării obligaţiilor la garanţiile de stat acordate în anii 2014-2015) .