POLITIC

Lipsă de consens pe marginea Legii Magnitsky în Parlament

post-img

Comisia parlamentară pentru protecţie sociale, sănătate şi familie a examinat miercuri proiectul de lege de modificare a unor acte legislative ("Legea Magnitsky"). Documentul a fost susţinut de trei deputaţi, iar trei s-au abţinut.

Autorul iniţiativei, deputatul fracţiunii Platforma DA, Igor Munteanu, a amintit că aşa-numita "Lege Magnitsky" a apărut în 2012 în SUA pentru a-i pedepsi pe oficiali ruşi implicaţi în omorul avocatului Serghei Magnitsky, însă legea niciodată nu a fost una antirusească.

El a menţionat că prin intermediul proiectului de lege se propune interzicerea aflării pe teritoriul Moldovei a persoanelor implicate în furturi bancare, în Laundromatul rusesc şi în infracţiunile discutate de comunitatea internaţională.

"Actualmente, 11 ţări au adoptat un analog al "Legii Magnitsky", inclusiv Ţările Baltice, Canada şi Marea Britanie. Aceasta este discutată în Germania. De asemenea, există un grup destul de mare de deputaţi europeni care o promovează în Parlamentul European. Pentru noi, această lege este importantă, ca să-i putem include în listă pe cei pe care nu vrem să-i vedem pe teritoriul Moldovei, nu dorim ca aceştia să primească cetăţenia noastră şi să folosească sistemul nostru bancar", a spus Munteanu.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Odnostalco, a criticat proiectul de lege, pentru că printre autorităţile împuternicite să completeze lista nu există instanţe de judecată. Potrivit lui, acest lucru încalcă principiul prezumţiei nevinovăţiei.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dan Perciun, a presupus că nemulţumirea socialistului este legată de faptul că în listă este inclus omul de afaceri rus Artiom Ceaika, care este rudă cu fostul procuror general al Federaţiei Ruse, Iurii Ceaika, şi are interese de afaceri cu fratele Preşedintelui Igor Dodon.

Proiectul de lege conţine trei anexe în care sunt enumeraţi cetăţenii străini implicaţi în omorul lui Magnitsky şi în infracţiuni internaţionale, precum şi aşa-numitele oficialităţi din Transnistria care au legătură cu arestarea şi ţinerea în închisoare a cetăţenilor în favoarea cărora au fost adoptate decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Marea majoritate a numelor din anexele la proiectul de lege se referă la oficiali şi cetăţeni ai Rusiei, inclusiv preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov. În a treia anexă sunt menţionaţi fostul "preşedinte al RMN", Igor Smirnov, "procurorul general al RMN", Anatolii Gureţki, fostul "ministru al securităţii naţionale al RMN", Vladimir Antiufeev, şi alţii.