POLITIC

Liderul separatist de la Tiraspol îl atacă din nou pe şeful statului Igor Dodon

post-img

Autorităţile Republicii Moldova fac tot posibilul nu pentru a se uni, ci pentru a se distanţa de Transnistria. Această opinie a fost exprimată în ajun de către preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, la o întâlnire cu profesorii şi studenţii Universităţii din regiunea transnistreană.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, el a criticat, în special, faptul că Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine ideea creării posturilor moldo-ucrainene la frontiera transnistreană şi dorinţa lui pentru "un singur stat, o singură graniţă".

"Nu există niciun fel de singur stat. În plus, Dodon spune că el împreună cu Guvernul şi Parlamentul au o poziţie consolidată comună referitor la Transnistria. Iar această poziţie vizează distrugerea statalităţii transnistrene, împărţirea proprietăţii, retragerea trupelor ruseşti. În ce constă poziţia comună? Să fie alungată Rusia de aici sub nişte sloganuri despre statut neutru? În spatele cuvintelor frumoase despre unitate urmează o catastrofă. După aceasta va urma tensiune şi ar putea fi şi război. Anume pacificatorii sunt cei care menţin pacea şi liniştea pe meleagul nostru", a spus liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, "toate aceste decizii luate arată doar un singur lucru: ei (autorităţile RM) nu văd coexistenţa dintre Moldova şi Transnistria".

"Ei au hotărât pentru sine că suntem un stat independent. Şi nu trebuie să ne înşelăm unii pe alţii", consideră Krasnoselski.

El i-a recomandat Preşedintelui Republicii Moldova că, "dacă doreşte să construiască un dialog normal cu Transnistria, să nu insulte nici conducerea, nici poporul RMN".

"În Republica Moldova se spune că există un fel de schemă de contrabandă între Ucraina, Transnistria şi Republica Moldova. Hai să întrebăm EUBAM dacă ştie despre aceste scheme şi, dacă ştie, să ne aducă acest lucru la cunoştinţă. Există într-adevăr ceva sau este o altă minciună? Să spună", a menţionat Krasnoselski, care a cerut Ministerului Afacerilor Externe să trimită o cerere corespunzătoare acestei organizaţii europene.

Comentând declaraţiile lui Dodon precum că Tiraspolul cere bani de la Moscova, el a menţionat că "interacţiunea este multilaterală".

"Este vorba de cooperare militară şi de menţinere a păcii şi de relaţii politice sub forma procesului de negocieri. Este vorba de relaţii cultural-umanitare. Şi abia apoi vine cooperarea financiară. Noi întotdeauna discutăm despre creditare", a spus liderul Transnistriei.

De asemenea, el a respins afirmaţiile lui Dodon precum că Transnistria îi cere Rusiei atâţia bani cât îi cheltuieşte pe "Sheriff".

"Puteţi trata această organizaţie în mod diferit, dar eu judec după fapte. Actualmente, compania "Sheriff" este principalul contribuabil al statului nostru. Ei sunt principalii investitori şi mecenaţi. Firma nu are nicio legătură cu banii bugetari. Despre ce vorbeşte Preşedintele Republicii Moldova? De unde ia aceste date? Aşa nu se poate. Este o insultă în adresa businessului transnistrean", a spus Krasnoselski.

Potrivit lui, "nimeni nu are voie să vorbească în batjocură cum "se împart" banii ruseşti în Transnistria".

"De aceea, dacă Igor Dodon doreşte să desfăşoare un dialog normal cu Transnistria, îi recomand să nu mai insulte poporul, elita şi preşedintele Transnistriei. Nu avem nevoie de mediatori în relaţiile cu Rusia", a spus el, amintind că însăşi Moldova "de mult este dependentă de tranşele europene".

El a vorbit la fel de dur şi despre neplata pentru gazul rusesc, subliniind că Transnistria împrumută banii din contul de gaze, pe care îi va restitui.

Liderul de la Tiraspol a calificat drept greşită şi declaraţia lui Dodon potrivit căreia Transnistria este un fel de ancoră a statalităţii moldoveneşti şi reţine Moldova de la unirea cu România.

"El a spus că fără Repulica Moldova nu va exista Transnistria, iar fără Transnistria nu va exista Republica Moldova. Dar este o greşeală aici. Transnistria există şi s-a format deja, iar noi nu suntem o ancoră, suntem un stat independent şi autosuficient cu toate elementele de putere şi trebuie să păstrăm independenţa statului nostru. Aceasta este baza securităţii noastre în această lume distrusă din jurul nostru. Trebuie să fim încrezători în statul nostru, să ne apăram statul şi atunci vom fi recunoscuţi", a spus el.