Liderul separatist de la Tiraspol nu vede o alternativă pentru formatul 5+2
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Liderul separatist de la Tiraspol nu vede o alternativă pentru formatul 5+2

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu vede în prezent o alternativă pentru formatul 5+2. Potrivit lui, regiunea transnistreană este deschisă spre dialog şi optează pentru păstrarea tuturor platformelor existente în procesul de negocieri, transmite IPN.

„Formatul funcţionează. Desigur, nu întotdeauna atât de eficient, mobil şi în timp util, dar el funcţionează. Din aceste considerente eu nu aş schimba sau corecta nimic”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa din regiune.

Lidrul autoproclametei Republici Moldoveneşti Nistrene notează însă că activitatea în formatul 5+2 nu are un carter regulat. „Amintesc că penultima reuniune a formatului s-a desfăşurat în vara anului 2016 la Berlin, iar anul acesta, doar datorită iniţiativelor Transnistriei cu privire la soluţionarea problemelor învechite şi datorită atingerii înţelegerilor cu partea moldovenească – deschiderea podului între localităţile Bâcioc şi Gura-Bâcului, apostilarea diplomelor noastre de studii, rezolvarea problemei cu privire la funcţionarea „şcolilor româneşti”, contradicţiile cu privire la telecomunicaţii şi pământuri – a fost posibilă desfăşurarea reuniunii la Viena în noiembrie 2017”, a spus Vadim Krasnoselski.

Într-un interviu recent pentru presa de la Chişinău, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan (eliberat din funcţie în contextul remanierilor guvernamentale anunţate la în decembrie de coaliţia de guvernare), a declarat că formatul de negocieri 5+2 în acest an a avut înregistrat mai multe progrese. Acesta a subliniat că în anul 2017 s-a demonstrat clar voinţa politică din partea Chişinăului. Potrivit lui Gheorghe Bălan, toţi actorii care sunt prezenţi în formatul 5+2  reprezintă actori importanţi care pot contribui la identificarea unei soluţii viabile a acestui conflict. În acelaşi timp, rolul important şi principal în identificarea acestei soluţii revine Chişinăului.
Similare