Liderii de opinie şi activiştii civici sunt chemaţi să candideze pe o listă comună
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Liderii de opinie şi activiştii civici sunt chemaţi să candideze pe o listă comună

Activistul Andrei Donica, recent ales preşedinte al formaţiunii social-politice Mişcarea profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, îndeamnă activiştii civici să participe la alegerile parlamentare pe o listă comună. Într-o conferinţă de presă la IPN, Andrei Donica a spus că oricine care nu este membru al vreunui partid politic va putea candida pe lista Mişcării profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, iar ordinea înscrierii va fi stabilită în funcţie de numărul semnăturilor de susţinere acumulate de către pretendenţi.

Andrei Donica susţine că este necesar ca activiştii civici, liderii de opinii, să se implice în politică, indiferent de apartenenţa etnică, limba vorbită sau viziunile ideologice pe care le împărtăşesc. Activistul susţine că partidele politice de opoziţie, care afirmă că îşi doresc pe listele lor activişti civici, persoane integre, mint. În realitate, acestea doresc ca listele lor să fie promovate de oameni care îşi asumă angajamente faţă de aceste partide. Filtrele de integritate pe care unele partide politice le promovează nu vor da rezultate. Dacă ar fi să fie aplicate corect, 95% din politicieni riscă să nu treacă aceste filtre.

„Eu însumi am depus acum o lună o cerere la Coaliţia pentru un Parlament Curat pentru a trece testul de integritate şi nu am primit niciun răspuns. De asemenea, am aşteptat invitaţie din partea partidelor politice şi nu am primit-o. Partidele politice sunt interesate să îşi promoveze propriile interese şi candidaţi, aceştia nu au nevoie în realitate de oameni integri”, a declarat activistul.

Andrei Donica susţine că pe lista naţională a Mişcării profesioniştilor „Speranţa-Надежда” vor fi incluse doar persoanele care vor accepta să candideze şi în circumscripţiile uninominale. În cazul existenţei mai multor candidaturi în circumscripţia uninominală va fi susţinută candidatura cu cele mai multe semnături. Potrivit liderului Mişcării, acest lucru îi va determina pe candidaţi să comunice cât mai mult cu alegătorii.

Andrei Donica a mai spus că formaţiunea are pregătit un mecanism care îi va obliga pe deputaţii care au ajuns în Parlament fiind primii pe lista naţională, să cedeze locul în legislativ colegilor care au obţinut mai multe voturi în circumscripţiile uninominale. De asemenea, persoanele care vor ajunge deputaţi pe lista naţională vor trebui să-şi depună mandatul dacă se detaşează de formaţiune.
Similare
RECOMANDĂRI