La Ungheni este derulat un proiect european pentru o Mare Neagră curată
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

La Ungheni este derulat un proiect european pentru o Mare Neagră curată

Iniţiativa ecologică finanţată de UE „Râuri fără deşeuri pentru o Mare Neagră curată”, derulată la Ungheni, este una din conexiunile Republicii Moldova la efortul comun de extindere a cooperării între ţările riverane Mării Negre.

Miniştri ai şapte ţări din regiune – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina – se întrunesc pe 21 mai, la Bucureşti, la o reuniune ministerială pentru a aproba Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră, transmite IPN cu referire la un comunicat al UE.

Regiunea Mării Negre se alătură celorlalte bazine maritime de la frontierele UE în stabilirea unei iniţiative la nivel de bazin pentru creştere economică, mai mare şi mai durabilă. Ţările vor urmări trei obiective: ecosisteme sănătoase maritime şi costiere, o economie albastră competitivă, inovatoare şi durabilă.

Reuniunea va reprezenta rezultatul unui proces iniţiat şi susţinut de Comisia Europeană. Doar între 2015 şi 2018, UE a sprijinit economia albastră a regiunii cu peste 13 milioane EUR.  În urma aprobării, ţările sunt invitate să întocmească o listă de proiecte care pot fi eligibile pentru investiţii publice sau private suplimentare.

Aceste proiecte pot include – dar nu se limitează la – cercetare în domeniul piscicol şi al acvaculturii, colectarea şi reciclarea deşeurilor marine, turism, sensibilizarea cu privire la problemele legate de mediul maritim, îmbunătăţirea viabilităţii economice a sectorului piscicol (la scară mică), şi introducerea tehnologiilor maritime inovatoare şi instrumentelor de monitorizare IT pentru navele de pescuit. Unul dintre ele se derulează deja în Republica Moldova. Este vorba despre iniţiativa ecologică finanţată de UE „Râuri fără deşeuri pentru o Mare Neagră curată”, derulată la Ungheni şi fiind una din conexiunile Republicii Moldova la efortul comun de extindere a cooperării între ţările riverane Mării Negre.

Similare
RECOMANDĂRI