La Tiraspol a avut loc o nouă întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Tiraspol a avut loc o nouă întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

O nouă şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev, cu participarea reprezentanţilor mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, s-a desfăşurat pe 02 iulie curent, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol.

În cadrul întrunirii au fost abordate evoluţiile recent marcate pe cele mai actuale subiecte de pe agenda procesului de negocieri, fiind menţionată dinamica continuă şi rezultativă în platformele de dialog Chişinău-Tiraspol.

Printre subiectele discutate au fost situaţia curentă în sfera telecomunicaţiilor, la acest subiect fiind semnat, la data de 28 iunie 2018, la nivelul coordonatorilor grupurilor de lucru, Roadmap-ul „Privind implementarea prevederilor Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacţiunii în domeniul telecomunicaţiilor” din 25 noiembrie 2017, în corespundere cu prevederile Protocolului şedinţei oficiale a „Conferinţei permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană”, care a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29 - 30 mai 2018.

În contextul dialogului părţile au abordat şi subiectele ce ţin de dotarea tehnico-materială a punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Râbniţa şi Tiraspol şi organizarea cursurilor de perfecţionare pentru personalul ce va activa în aceste puncte.

Totodată, discuţiile s-au axat pe marginea potenţialelor mecanisme de import a medicamentelor în regiunea transnistreană şi de achiziţionare a preparatelor medicale pentru persoanele ce suferă de HIV/SIDA şi de tuberculoză. 

Partea moldovenească a informat despre iniţierea procedurii de consultare publică şi de promovare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr.1164 din 22 octombrie 2016 „Cu privire la Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020” în vederea acordării asistenţei necesare locuitorilor din regiunea transnistreană.

Printre subiectele supuse discuţiilor la fel pot fi evidenţiate şi coordonarea mersului procedurii privind revendicarea terenurilor agricole, situate după traseul Râbniţa-Tiraspol şi activitatea grupurilor de lucru pentru drepturile omului.

Reprezentanţii politici au convenit necesitatea continuării dialogului pe marginea problemelor enunţate supra, cu organizarea în timpul apropiat a şedinţelor grupurilor de lucru în domeniile aferente.

La finele întrevederii reprezentanţii politici au susţinut un briefing de presă şi au răspuns la întrebările formulate de către exponenţii mass-media.

Similare
RECOMANDĂRI