POLITIC

La două luni de la declanşarea crizei politice, deputaţii sunt departe de consens

post-img

Deputaţii Parlamentului de la Chişinău sunt încă departe de identificarea unui consens privind depăşirea blocajului politic. Socialiştii şi deputaţii Pentru Moldova insistă pe candidatura Marianei Durleşteanu la şefia Executivului şi-i cer şefului statului să respecte legea şi să desemneze candidatul susţinut de majoritatea parlamentară. În acelaşi timp, reprezentanţii PAS spun că vor merge până în pânzele albe pentru a obţine declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, iar cei ai Platformei DA spun că actuala criză pandemică şi economice cere instituirea urgentă a unui Guvern pro-european care să se ocupe de problemele oamenilor, notează IPN.

Deputaţii socialişti şi cei ai platformei Pentru Moldova o acuză pe preşedintele Sandu că ar sfida Constituţia şi, contrar legii, ar ignora forul legiuitor al ţării, instituţie supremă în stat.

„Noi susţinem în continuare candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, asteptăm ca preşedintele Sandu să respecte legea supremă, principiile unui stat de drept, să execute hotărârea Curţii Constituţionale şi să înceapă consultările cu deputaţii”, a spus deputatul platformei Pentru Moldova Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

„Nu este corect să spunem că Maia Sandu este în conflict cu Parlamentul, Maia Sandu este în conflict cu legea şi cu Constituţia, despre acest lucru foarte clar a menţionat Curtea Constituţională. Într-un final, Sandu va fi obligată să respecte legea şi să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, credem că după discuţii cu celelalte fracţiuni parlamentare vor exista 70 de voturi pentru candidatura Marianei Durleşteanu”, a declarat deputatul PSRM, Alexandru Nesterovschi.

De cealaltă parte, deputaţii PAS fac referire la doleanţele cetăţenilor, care, potrivit lor, şi-ar dori resetarea clasei politice de la Chişinău printr-un nou exterciţiu electoral.

„Până acum toţi strigau că vor anticipate, acum brusc toţi şi-au amintit că e criză în ţară. Toate sondajele arată că lumea este nemulţumită de clasa politică, de Parlament. Atât timp cât va exista Parlamentul în componenţa actuală, soluţii nu mai pot exista. Acest Parlament nu mai dă randament. Dialog poate exista doar pentru a stabili dizolvarea Parlamentului şi a datei alegerilor anticipate”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Reprezentanţii Platfomei DA spun că interesele de partid nu pot fi puse mai presus de interesele ţării, care necesită acum implicarea unui Guvern plenipotenţiar pro-european.

„Noi putem să venim ca nişte stingători la toate incendiile, Alexandru Slusari se ocupă de problema Căii Ferate şi de problemele agricultorilor, Igor Munteanu se ocupă de problemele mediului de afaceri”, a spus  deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Preşedintele Maia Sandu a menţionat că după data de 23 martie Curtea Constituţională ar putea decide existenţa circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului. Potrivit unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale, incapacitatea de a învesti un Guvern timp de 3 luni ar putea servi drept temei de dizolvare a Legislativului.