POLITIC

La Chişinău au fost comemorate victimele regimurilor totalitare şi autoritare

Astăzi este zi de doliu naţional, în care sunt comemorate victimele tuturor regimurilor totalitare şi autoritare. De dimineaţă, drapelul din faţa clădirii Guvernului Republicii Moldova a fost coborât în bernă şi s-a ţinut un minut de reculegere. Mai apoi, toţi membrii cabinetului de miniştri şi câţiva deputaţi ai Blocului ACUM au împărţit cetăţenilor panglici negre.

La evenimentul de comemorare a venit şi Maria Stamate. Toată familia ei a fost deportată în Siberia în anul 1949. De fapt, acolo s-a şi născut, într-o zi de noiembrie, la -45 de grade Celsius.
 
Maria Stamate a fost prima care a primit de la premier o panglică neagră.
 
Premierul, însoţit de miniştri şi deputaţi, a prins panglici negre la pieptul mai multor victime ale unor regimuri totalitare. Toţi au făcut mărturii cutremurătoare în faţa Maiei Sandu.
 
După aceea, Maia Sandu a făcut o baie de mulţime, iar mai apoi s-a plimbat prin parc, de mână cu o fetiţă. Unii chiar s-au oferit să o ajute.
 
 Primul ministru nu a scăpat şi a fost luat la rost de câţiva trecători.
 
Totuşi, la eveniment nu au fost mulţi spectatori. Nici trecătorii nu au ştiut ce se petrece acolo din cauza scenei instalate în faţa Guvernului pentru concertul organizat de Igor Dodon cu ocazia eliberării Moldovei de fascişti. Situaţia penibilă a fost recunocută de premier.
 
Între timp, Igor Dodon a sfidat decizia Guvernului privind doliul naţional şi a mers la Comrat unde a aparticipat la, cităm: „sărbătoarea eliberării şi a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”, asa cum a notat şeful statului pe facebook. Astăzi s-au împlinit 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Pe 23 august 1939 Germania nazistă şi U.R.S.S. anunţau semnarea unei înţelegeri de neagresiune. Protocolul secret al pactului Ribbentrop – Molotov, care însemna preluarea Basarabiei şi a ţărilor baltice de către URSS, nu era cunoscut. Alianţa dintre cei doi mari dictatori totalitari, Hitler şi Stalin, urma să aibă consecinţe nefaste, vizibile şi astăzi în Europa reunită.