Irina Vlah va candida la alegerile başcanului Găgăuziei cu sprijinul PSRM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Irina Vlah va candida la alegerile başcanului Găgăuziei cu sprijinul PSRM

La alegerile başcanului Găgăuziei, Irina Vlah va candida drept candidat independent cu sprijinul Partidului Socialiştilor (PSRM). Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul programului „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova.

„În anul 2015, m-am angajat să nu candidez la funcţia de başcan din partea niciunui partid, ca să fiu un başcan pentru toţi locuitorii autonomiei. Am participat în alegeri în calitate de candidat independent, deşi am fost sprijinită de Partidul Socialiştilor. Aşa va fi şi în 2019: voi fi candidat independent, iar PSRM mă va susţine”, a spus Vlah.

Ea şi-a exprimat încrederea că va câştiga alegerile, menţionând că simte susţinerea locuitorilor autonomiei, scrie agenţia de presă Infotag.

„Nu ştiu câţi candidaţi vor fi. În 2010, au fost trei, în 2015 – 12. Poate vor fi doi sau trei candidaţi sau poate 20-25. Pentru mine nu există nicio diferenţă. Oamenii sunt înţelepţi, vor face alegerea corectă. Regiunile mici se disting prin faptul că toţi se cunosc, ştiu cine şi ce reprezintă şi cine este în spatele lor. Este imposibil să înşeli oamenii”, a spus başcanul.

Ea a reamintit că a propus stabilirea datei alegerilor pentru luna februarie pentru a comasa campania electorală cu campania pentru Parlamentul Moldovei. Adunarea Populară a Găgăuziei nu a susţinut această iniţiativă, stabilind alegerile başcanului pe 19 mai.

„Am vrut să economisim bani şi timp. Dacă am organiza alegerile în februarie, am fi putut începe deja să lucrăm în martie, în conformitate cu bugetul, pentru a realiza programele planificate. Totodată, nu am vrut să prelungesc împuternicirile, care expiră pe 15 aprilie. Dar Adunarea Populară a decis altfel”, a spus Vlah.

Răspunzând la întrebări, ea a spus că nu ar fi împotriva modificării sistemului electoral în baza căruia se desfăşoară alegerile în Adunarea Populară.

„Am început să discutăm acest subiect cu deputaţii Adunării Populare pentru a scăpa de actualul sistem majoritar. Personal, sunt pentru ca alegerile să se desfăşoare după sistemul proporţional, după listele de partid. Dar nu văd nici o voinţă politică din partea deputaţilor pentru aceasta”, a subliniat başcanul.

Referindu-se la vizita preşedintelui turc Recep Erdogan în Găgăuzia, ea a subliniat că în timpul vizitei au fost deschise şase obiecte sociale, construite din banii guvernului Turciei.

„Acesta este cel mai important lucru. În Găgăuzia se rezolvă problemele sociale, se construiesc obiecte sociale. Timp de trei ani, au fost construite patru grădiniţe noi, două spitale, o casă de cultură şi multe altele”, a spus Vlah.

Ea a confirmat că preşedintele Turciei a anunţat că a oferit în dar poliţiei vehicule speciale TOMA pentru dispersarea manifestanţilor, dar nu este vorba despre Găgăuzia.

„Nu avem nevoie de astfel de tehnică, Găgăuziei i-au fost dăruite obiecte sociale”, a spus Vlah.

Răspunzând la întrebările moderatorului, şefa Găgăuziei a respins zvonurile precum că, în schimbul construirii obiectelor sociale, Turcia vrea construirea unei moschei în Comrat.

„Acest lucru nu este adevărat. În primul rând, găgăuzii sunt oameni profund ortodocşi. În al doilea rând, prietenii noştri turci respectă acest lucru. Autorităţile turce, preşedintele, premierul nu au abordat niciodată tema construirii unei moschei. Ei ne respectă pe noi şi credinţa noastră”, a spus el.

Întrebată despre motivele expulzării din Moldova a directorului liceului „Oriziont” din Ceadîr-Lung, cetăţeanul turc Feridun Tufekci, Irina Vlah a spus că nu ştie care sunt cauzele.

„Ceea ce s-a întâmplat rămâne pentru noi o informaţie închisă, nu ştim motivele expulzării acestor profesori. Nu am absolut nicio informaţie. În timpul vizitei lui Recep Erdogan, această problemă nu a fost discutată. Nu Erdogan i-a expulzat, această întrebare ar trebui să fie adresată autorităţilor moldoveneşti”, a spus Vlah.
Similare
RECOMANDĂRI