Ion Sturza: Extrădarea lui Plahotniuc se va face pe dovezi, nu pe informaţii
Sursa foto:rise.md Vizualizari:

Ion Sturza: Extrădarea lui Plahotniuc se va face pe dovezi, nu pe informaţii

Dacă actualul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon va câştiga încă un mandat prezidenţial în urma scrutinului din toamna acestui an, atunci relaţia dintre acesta şi fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc ar putea reveni la normal. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza.

Referitor la expulzarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA şi extrădarea în Republica Moldova, Ion Sturza susţine că acest lucru s-ar putea întâmpla numai în cazul în care Procuratura Generală va trimite în SUA dovezi incontestabile, nu doar informaţii, notează IPN.

Referitor la expulzarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA şi extrădarea în Republica Moldova, Ion Sturza susţine că acest lucru s-ar putea întâmpla numai în cazul în care Procuratura Generală va trimite în SUA dovezi incontestabile, nu doar informaţii.

„Sunt avocaţi specializaţi care apără dictatori, corupţi şi aşa mai departe. Problema nu este la Washington, problema este la Chişinău. La Chişinău trebuie să se facă un dosar credibil, beton. Dacă ei vor trimite dosare cusute cu aţă sau care se bazează pe informaţii nu pe probe, aşa cum ne place nouă la Chişinău să facem, dosare pe informaţii, nu pe probe, în America nu va ţine. În America au fost eliberaţi terorişti, eliberaţi escroci de prima mănă din simplul motiv că judecătorul nu a acceptat informaţii, ei nevoie de probe”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

În opinia lui Ion Sturza, Vlad Plahotniuc va fi extrădat atunci când din Republica Moldova vor veni argumente serioase, construite în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu legea americană. Astfel, atât timp cat aceste probe nu vor fi concludente şi nu vor fi bazate pe dovezi, va fi mai complicată extrădarea acestuia.

„Aşteptam mai mult că americanii îl vor expulza într-un final pe Vlad Plahotniuc din Statele Unite. El are dreptul să plece în orice ţară a lumii, unde va fi primit”, a precizat fostul premier.

Ion Sturza este de părerea că cea mai mare problemă a omului de afaceri Vlad Plahotniuc este faptul că a rămas izolat şi fără activităţi. „El stă acolo fără mare activităţi într-o incertitudine pentru el, care doarme două ore pe noapte. El are nişte probleme cunoscute de sănătate care îi permit să doarmă două ore pe noapte. Vă imaginaţi, acesta trebuie să activeze, are o necesitate permanentă de intrigi, de discuţii, de implicare. Eu cred că aceasta este cea mai mare problemă pentru el să fie izolat într-un paradis”, a spus fostul premier.
Similare
RECOMANDĂRI