POLITIC

Ion Iovcev: Deputaţii care vor reprezenta regiunea transnistreană în Legislativ nu cunosc situaţia reală din stânga Nistrului

post-img

În ziua alegerilor parlamentare, la secţiile de votare deschise pentru cetăţenii din stânga Nistrului au avut loc mai multe încălcări, în primul rând fiind vorba despre coruperea alegătorilor.

Directorul Liceului de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, care a fost candidat al blocului ACUM în una din cele două circumscripţii create pentru regiunea transnistreană, denunţă, într-un interviu pentru Radio Chişinău, încălcările comise la aceste secţii de vot. El se arată îngrijorat de faptul că deputaţii care vor reprezenta regiunea în legislativul de la Chişinău nu cunosc situaţia reală din stânga Nistrului şi nu vor reuşi să apere interesele şcolilor româneşti şi a cetăţenilor care au luptat pentru limba română şi independenţă.

Radio Chişinău: Domnule Iovcev, cum a decurs scrutinul parlamentar în stânga Nistrului?

Ion Iovcev: Eu sunt aici în partea stângă a Nistrului de zeci de ani. Din 1991 încoace, am votat la Varniţa mereu şi niciodată n-au fost atât de rău organizate şi petrecute alegeri ca anul acesta. Au fost aduşi mii şi mii de oameni. Sute de autobuze, sute de microbuze treceau fără nicio oprire prin vama transnistreană, era atâta transport încât nu puteai trece. În faţa secţiilor de votare, au fost rânduri foarte lungi, oamenii aveau un comportament urât, majoritatea nu ştiau pentru cine să voteze, lor le era indiferent. Alegătorii erau instruiţi de acasă, chiar la ieşirea de pe teritoriul controlat de Chişinău autobuzele se opreau, aveau liste şi după ce votau primeau cei 20 de dolari sau 400 de lei în mod deschis. Asta s-a întâmplat şi la Varniţa, la Căuşeni, la Criuleni.

Aşa votare şi batjocură n-a fost în istoria Republicii Moldova. Câtă dreptate a avut Grigore Vieru când zicea că „Transnistria este piatra legată de gâtul Basarabiei”, ca să nu ne putem mişca deloc(...). În ce am transformat alegerile parlamentare? Noi le vorbeam copiilor că pe 24 februarie vom alege reprezentanţii în organul legislativ al ţării. Majoritatea copiilor de 18 ani din cele 5 licee moldoveneşti n-au putut ajunge la secţiile de votare. E strigător la cer! Aşa ceva nu s-a văzut.

Dacă vor fi recunoscute alegerile în cele două circumscripţii destinate cetăţenilor din stânga Nistrului, va fi o mare pată în istoria Republicii Moldova. Foarte multă lume care nu a putut să voteze, dar şi cei care au votat, au spus că mai mult nu vor să meargă la astfel de alegeri.

(...) Se apropie 2 martie, ziua în care îi comemorăm pe cei care au luptat pentru integritatea noastră. Noi vrem să avem un trai mai buni, să fim independenţi, să ne cunoaştem istoria, să vorbim liber în limba noastră. Spuneţi-mi, vă rog, cui ne lasă aici pe noi, în stânga Nistrului? Cine o să ne apere? Nişte candidaţi care au trecut ca „independenţi”?

Radio Chişinău: Domnule Iovcev, acum cetăţenii din stânga Nistrului vor fi reprezentaţi în legislativul de la Chişinău. Credeţi că lucrurile se vor schimba?

Ion Iovcev: Noi nu avem nicio aşteptare. Nimic nu se va schimba. Din contra, va fi mai rău. Ce ştiu aceşti oameni (deputaţii aleşi în circumscripţiile 47 şi 48 n.red.) despre problemele şcolilor, problemele băştinaşilor, problemele din regiunea transnistreană? Nimeni nu cunoaşte. Cred că este un joc şi cred că mai bine ar fi fără aceşti ”reprezentanţi” în Parlamentul Republicii Moldova.

Radio Chişinău: Ce ştiu locuitorii din regiunea transnistreană despre aceşti candidaţi care urmează să acceadă în Parlamentul R. Moldova?

Ion Iovcev: Oamenii nu-i cunosc, nu ştiu cine sunt ei (candidaţii n.red). Ei deschis au spus – noi am votat, pe noi nu ne interesează politica din Republica Moldova, noi suntem în regiunea transnistreană.