Între eşecuri şi realizări. Utlima zi de activitate a premierului demisionar Ion Chicu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Între eşecuri şi realizări. Utlima zi de activitate a premierului demisionar Ion Chicu

Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, preia funcţia de premier interimar al Republicii Moldova prin decretul preşedintelui Maia Sandu. Se întâmplă în condiţiile în care astăzi este ultima zi de activitate a premierului demisionar Ion Chicu. Pe final de mandat, Ion Chicu şi cei 3 miniştri care pleacă împreună cu el din funcţii şi-au prezentat raportul de activitate.

Împreună cu Ion Chicu, din Guvern pleacă miniştrii blocului economico-social. Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu spune că anul 2020 a fost dominat de pandemie iar sistemul de sănătate a făcut cu greu faţă  presiunii, dar s-a reuşit remunerarea medicilor aflaţi în prima linie.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministru în exerciţiu al Sănătăţii: Majorarea pe parcursul anului 2020, inclusiv majorarea de la 1 ianuarie 2021 total cu 70% a salariilor personalului medical.

Programul drumuri bune şi investiţiile în infrastructura energetică a Republicii Moldova au fost trecute şi ele la capitolul realizări ale ministerului economiei şi infrastructurii.

ANATOL USATÎI, ministru în exerciţiu al Economiei: Pe parcursul anului a fost finalizat gazoductul Ungheni – Chişinău învestiţia totlă fiind de 83 milioane de euro.

La rândul său, ministrul în exerciţiu al finanţelor a menţionat că, deşi pentru anul 2021 deficitul bugetar este de 14 miliarde de lei, acesta urmează să fie acoperit inclusiv din surse externe, din împrumuturi de la partenerii de dezvoltare.

SERGIU PUŞCUŢA, ministru în exerciţiu al Finanţelor: Pentru 2021 este prevăzut că de pe extern un miliard de lei din cadrul asistenţei macrofinanciare a UE. Este planificată debursarea împrumutului de un miliard le din partea Băncii Mondiale. A treia sursă mare de finanţare mare a deficitului sunt 2 tranşe de împrumut din partea FMI.

În ultima sa zi la şefia Guvernului, preierul în exercţiu Ion Chicu a menţionat că regretă retorica tăioasă pe care a avut-o pe perioada mandatului.

ION CHICU, prim-ministru în exerciţiu: Poate din partea mea trebuia mai multă înţelepciune şi acţiuni care ar consolida societatea. Uneori m-am aventurat cu declaraţii care chiar dacă le consider corecte trebuia să le moderez.

După plecarea din funcţie a miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Sănătăţii interimatul în cele 3 ministere va fi preluat de secretarii de stat. De asemenea, potrivit decretului preşedintelui Maia Sandu, ministrul în exercţiu al afacerilor externe şi integrării europene, Aureliu Ciocoi, devine prim-ministru interimar al Republicii Moldova în locul lui Ion Chicu.
Similare
RECOMANDĂRI