POLITIC

Încă o şedinţă a Parlamentului de la Chişinău a eşuat, din lipsă de cvorum

Încă o şedinţă a Parlamentului de la Chişinău a eşuat, din lipsă de cvorum. Deşi premierul a venit, din nou, în legislativ pentru a prezenta proiectele pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea, opoziţia a refuzat să se prezinte la şedinţă. În timp ce guvernarea acuză opoziţia că ar tergiversa aprobarea unor proiecte sociale importante pentru cetăţenii ţării, deputaţii PAS, PPDA şi Pro Moldova îi cer premierului Chicu să vină cu proiectele la dezbateri în Parlament şi să nu încerce să sfideze puterea legislativă.

După o şedinţă a Parlamentului eşuată ieri, din lipsă de cvorum, premierul a venit astăzi din nou în faţa deputaţilor pentru a prezenta proiectele pe care şi le doreşte aprobate prin angajare de răspundere. Este vorba despre proiectul rectificării bugetului de stat, proiectul privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul medical şi proiectul privind acordarea unui ajutor în valoare de 700 de lei pentru persoanele cu venituri mici. Surpriză, însă, sala de plen a legislativului a fost aproape goală. 

Opoziţia spune că atât timp cât Parlamentul este funcţional, angajarea răspunderii pentru astfel de proiecte de lege reprezintă o sfidare a puterii legislative. 

ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova: "Asumarea de răspundere presupune o situaţie în extremis, o necesitate în extremis. Noi am fi vrut ca în plenul parlamentului să avem discuţii şi dezbateri pe marginea acestor subiecte, şi de ce nu să venim cu măsuri şi mai bune pentru populaţie, noi nu vrem să fim ostaticii unei situaţii pe care ne-o impune guvernarea Chicu-Dodon". 

IGOR GROSU, deputat PAS: "Încercarea d-lui Dodon, disperată de a deconecta parlamentul de la procesele legitime, democratice seamănă cu uzurparea puterii în stat. Parlamentul nu poate fi deconectat sub niciun pretext". 

Mai mult, PPDA spune că proiectele pentru care Guvernul Chicu şi-a angajat răspunerea ar avea menirea de a-i asigura lui Igor Dodon un nou mandat de preşedinte. 

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PPDA: "Această asumare trebuia să lucreze strict în interesele electorale ale lui Igor Dodon, s-a gândit doar la beneficiile electorale". 

De cealaltă parte, democraţii acuză fracţiunile PAS şi PPDA că ar fi pactizat cu grupurile Candu şi Şor. 

PAVEL FILIP, deputat PDM: "S-au aşezat deja la masa de tratative cu cei pe care mai ieri îi huiduiau pentru furtul de miliarde. Atât au strigat de corupţie şi azi s-au aşezat la masa cu ei. dacă asta înseamnă valori europene pentru cei din PAS şi PPDA atunci situaţia e gravă". 

În apărarea premierului Chicu au sărit socialiştii care spun că în contextul lipsei majorităţii parlamentare, angajarea de răspundere este cea mai bună soluţie. 

VLAD BATRÎNCEA, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PSRM: "Procedura de asumare a răspunderii este o prodecură perfect legală, constituţională şi este atribuţia Guvernului. Guvernul vine în siatuaţii când nu există certitudine, atunci când sunt dubii rezonabile în funcţionalitatea parlamentului. Trebuie să recunoaştem că Guvernul în acţiunile lui a avut o logică inreproşabilă". 

Potrivit legii, după ce Executivul îşi angajează răspunderea pentru  proiecte de lege, acestea trebuie prezentate în plenul Parlamentului. Dacă în 72 de ore nu este depusă o moţiune de cenzură împotriva guvernului, proiectele sunt considerate adoptate.