În sesiunea de toamnă, parlamentarii s-au întrunit în doar zece şedinţe
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În sesiunea de toamnă, parlamentarii s-au întrunit în doar zece şedinţe

În sesiunea parlamentară de toamnă, care a început pe 1 septembrie, deputaţii s-au întrunit în doar zece şedinţe plenare. Numărul şedinţelor este aproape în jumătate în comparaţie cu sesiunea de primăvară, când au fost desfăşurate 18 şedinţe plenare.

Direcţia generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului precizează într-un răspuns pentru IPN că durata şedinţelor din sesiunea de toamnă a fost de 60 de ore, comparativ cu mai bine de 121 de ore, în sesiunea parlamentară de primăvară.

În total, în perioada 21 iulie şi 31 decembrie 2020, au fost înregistrate 190 de iniţiative legislative.

În sesiunea de toamnă, Parlamentul a adoptat 95 de acte normative, în comparaţie cu cele 164 de acte legislative votate în sesiunea de primăvară. Dintre cele 95 de acte adoptate, 77 sunt legi (76 organice şi una ordinară), iar restul – 18 – sunt hotărâri. Autorii a 42 de acte adoptate, din numărul total, sunt deputaţii, iar autorul a 44 dintre ele este Guvernul. Autorul a şapte acte normative a fost preşedintele ţării, iar două acte adoptate au fost înainte de Biroul Permanent al Parlamentului.

Ultima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă s-a încheiat pe 16 decembrie, seara târziu. Însă, peste câteva zile, Biroul permanent al Parlamentului a decis convocarea forului legislativ în două şedinţe a unei sesiuni extraordinare. Din cele două şedinţe, s-a desfăşurat doar una. Amânată a fost şedinţa la care urma să fie dezbătută moţiunea asupra activităţii Guvernului, după ce premierul Ion Chicu a anunţat că demisionează. A două şedinţă, care a avut loc, a fost şedinţa solemnă de învestitură a preşedintelui Republicii Moldova.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.
Similare
RECOMANDĂRI