În regiunea transnistreană nu avem un conflict local, este unul cu influenţă externă din Rusia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În regiunea transnistreană nu avem un conflict local, este unul cu influenţă externă din Rusia

În regiunea transnistreană nu avem un conflict local, este unul cu influenţă externă. În cazul dat vorbim de Rusia, iar când sunt astfel de jucători importanţi pe arena geopolitică internaţională, Republica Moldova în calitate de stat mic are nevoie de diferite platforme pentru a fi susţinută. De această părere este Liliana Palihovici, fost vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, invitată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Republica Moldova trebuie să fie susţinută pentru a-şi apăra interesele dar şi integritatea teritorială, principiu care conform tratatelor internaţionale trebuie să fie respectat de către toate ţările. Când vorbim despre aşteptările populaţiei vizavi de  implicarea organizaţiilor în soluţionarea problemelor  interne probabil că sunt dezvoltate şi mărite de către politicieni. În unele cazuri se întâmplă aşa când politicienii nu au dorinţa să rezolve o problemă şi fac referinţă la implicarea anumitor organizaţii internaţionale,” susţine Liliana Palihovici.

Andrei Iovu, ex-consultant al înaltului comisar pentru minorităţi al OSCE consideră că încă nu s-a ajuns la rezolvarea acestui conflict pe calea politicului din cauza riscurilor. „Politicul încearcă întotdeauna să diminueze la maximum riscurile sau critica cetăţenilor, care poate fi generată de o decizie care pentru moment poate fi nepopulară, dar care poate da rezultate peste ceva timp”.


 
Similare
RECOMANDĂRI