POLITIC

Igor Grosu, despre auditul extern la MoldovaGaz: „Noi vrem să ştim şi să fim siguri dacă datoriile care se înaintează nouă, cu adevarat sunt ale noastre”

post-img

„Noi o să facem acest audit, vrem să ştim şi să fim siguri dacă datoriile care se înaintează nouă, cu adevarat sunt ale noastre. Avem tot dreptul să aflăm dacă într-adevăr s-a respectat legea”, a declarat preşedintele Parlamentului R. Moldova Igor Grosu în timpul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, accentuând faptul că nu îî este clar motivul de ce Gazprom se opune unui audit extern la MoldovaGaz.

„Nu înţeleg de ce cei de la Gazprom s-ar opune pentru că noi am respectat partea moldavă, cum e scris în acel protocol. Nu putea în logica bunului simţ, tot MoldovaGaz să-şi facă un audit pe datoria pe care o au ei. Noi o să facem acest audit, a fost deja publicat anunţul. O să prezentăm argumentele noastre, cocluziile auditului şi o să chemăm Gazpromul la discuţii. Poziţia noastră a fost consecventă dintotdeauna. Noi, spre deosebire de alţi consumatori, tot timpul ne-am onorat factura, chiar dacă am fost trataţi pe nedrept. Noi vrem să ştim şi să fim siguri dacă datoriile care se înaintează nouă, cu adevarat sunt ale noastre. Şi toată lumea inţelege că această companie monopolistă care se numeşte MoldovaGaz, de-a lungul timpului de 30 de ani nu a fost deranjată niciodată nu de un audit extern, de Curtea de Conturi nu a fost deranjată. Deşi era absolut important, strategic, obligatoriu ca noi sa avem un raport de la Curtea de Conturi. Avem tot dreptul să aflăm dacă într-adevăr s-a respectat legea, nu s-au făcut alte lucruri reprobabile şi aşa mai departe. Asta cerem, nimic mai mult. Eu cred că trebuie să fie în interesul şi a Gazpromului şi a acţionarului majoritar să se convingă de manangementul corect de-a lungul timpului şi asta până la proba contrariilor. O să insistăm şi sper că şi Gazpromul o să accepte aceste argumente pentru că dacă nu ai ce ascunde, nu ai decât să prezinţi argumentele, să ne aşezăm şi să vedem unde coincid poziţiile noastre şi unde mai trebuie să discutăm”, susţine Igor Grosu.

Astăzi a avut loc şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi de la Bucureşti în cadrul căreia au fost semnate 13 acorduri bilaterale, în conformitate cu Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova şi România.

Unul dintre acorduri este despre securitatea energetică, un domeniu prioritat şi de mare interes. Părţile vor elabora, în următoarele şase luni, un plan comun de acţiuni pentru a gestiona eventualele situaţii de criză în aprovizionarea cu energie electrică sau gaze naturale.
 
„Noi deja avem mai multe iniţiative legislative şi legi deja votate privind obligativitatea să avem cel puţin două surse de asigurare, dacă vorbim de energia electrică. Să existe obligativitatea existenţei rezervelor obligatorii de gaze în România, pentru că are capacităţi de stocare şi în Ucraina. Să discutăm şi să analizăm de fiecare dată posibilitatea de negociere împreună a volumelor, este o practica foarte bună şi trebuie considerată şi această variantă. Ţările din Uniunea Europeana deja fac lucrul acesta. Ştim că România are planuri foarte serioase, chiar ieri am vazut şi o declaraţie a ministrului energeticii din România privind valorificarea zăcămintelor de gaze. O să ne sincronizăm politicile care ţin de energia regenerabilă, să simplificăm legislaţia, noi deja învăţând din legislaţia românească am intervenit în legislaţia noastră să nu mai fie nevoie ca cei care vor instala sisteme fotovoltaice sau eoliene să schimbe destinaţia terenului care implicau nişte costuri adiţionale care ajungeau să fie incluse în tarif, pe care iar noi trebuia să le plătim şi care era o oportunitate păguboasa de corupere. Lecţia e învăţată şi sunt sigur că în perioada rece a anului viitor vom fi mult mai pregătiţi”, spune preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.