POLITIC

Igor Dodon: Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova pot duce la proteste

post-img

Preşedintele Igor Dodon spune că rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova pot genera proteste. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru tass.ru.

„Cred că există o probabilitate foarte mare de destabilizare a situaţiei din ţară, şi explic de ce. Partidul Democrat, care actual se află la guvernare, a acumulat aproximativ 17% în ultimele alegeri. Dar, pentru aceşti patru ani, alegerile din 2014, PD controlează 60% dintre deputaţi. În cazul în care partidul de la guvernare va încerca să pună presiuni, să corupă, să utilizeze resursele administrative în scopul de a forma o majoritate parlamentară ca rezultat al acestor alegeri, în mod inevitabil, aceasta va provoca oamenii să  iasă în stradă”, consideră preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai declarat că dacă alegerile se vor petrece corect, atunci protestele vor putea să fie evitate.
 
„Toate sondajele arată că Partidul Socialist are o şansă reală de a lua majoritatea parlamentară. Aceasta este o opţiune ideală şi vom încerca acest lucru. Experienţa arată că, de regulă, partidele de dreapta,  se unesc sau sunt unite de Washington şi Bruxelles împotriva partidelor pro-moldoveneşti. Din 2009, a fost întotdeauna aşa. Începând cu anul 2009, primul loc a fost întotdeauna ocupat de partidele pro-moldoveneşti, dar pentru că nu puteau forma o majoritate parlamentară în sine, factorul geopolitic a intervenit din Occident, toţi au fost trimişi la masa de negocieri şi forţaţi să facă o coaliţie. Prin urmare, la această etapă nu putem să ne gândim sau să prognozăm orice coaliţie cu partidele de dreapta. Deoarece experienţa arată că acest lucru este imposibil”, afirmă preşedintele ţării.
 
Fiind întrebat dacă este pregătit să protesteze, Igor Dodon spune că da: „Preşedintele va fi cu oamenii din piaţă în cazul unui scenariu negativ”.
 
Tot el a mai menţionat că tinde să formeze o putere pro-statalistă: „Trebuie să obţinem o majoritate parlamentară şi să formăm o putere deplină. Nu pro-rusă, nu proeuropeană, aşa cum a fost până acum, dar una pro-moldovenească, care va avea relaţii bune cu Occidentul”.