POLITIC

Igor Dodon, faţă în faţă cu Vadim Krasnoselski pentru a treia oară. Moscova pune la cale ceva

post-img

Preşedintele Republicii Moldova se va întâlni astăzi, 25 aprilie pentru a treia oară cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Întâlnirea ar urma să aibă loc la Tighina (Bender).

Aceasta ar urma a fi a treia întrevedere între cei doi politicieni pro-ruşi de la venirea la putere a lui Igor Dodon. Prima întâlnire dintre Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski s-a desfăşurat pe 4 ianuarie, la Tighina, oraş controlat de separatiştii transnistreni. Cei doi au convenit cu această ocazie să găsească abordări comune pentru soluţionarea celor mai importante, în opinia lor, probleme cu care se confruntă locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului. A doua întrevedere a avut loc la reşedinţa şefului statului de la Holercani la data de 30 martie 2017.

Relaţia dintre cei doi
 
De atunci şi până acum cei doi politicieni au lansat o serie de mesaje unul la adresa celuilalt.
 
Deşi la începutul mandatului său, Igor Dodon declara că malul drept al Nistrului ar trebui să-şi ceară scuze de la cei din regiunea transnistreană pentru conflictul din 1992, ulterior mesajele şefului statului s-au ascuţit acesta declarând că regiunea separatistă este parte a Republicii Moldova. Mai mult decât atât şeful statului, a mai subliniat că : „cTransnistria îi cere Rusiei atâţia bani cât îi cheltuieşte pe "Sheriff".”
 
În replică Vadim Krasnoselski a declarat: „Dacă Igor Dodon doreşte să desfăşoare un dialog normal cu Transnistria, îi recomand să nu mai insulte poporul, elita şi preşedintele Transnistriei. Nu avem nevoie de mediatori în relaţiile cu Rusia", a spus el, amintind că însăşi Moldova "de mult este dependentă de tranşele europene".
 
Ulterior Vadim Krasnoselski a mai spus că nu are ce discuta cu Igor Dodon deoarece acesta nu are o viziune clară asupra reglementării conflictului transnistrean şi că el nu decide nimic la Chişinău. Şeful separatiştilor transnistreni spunea că Igor Dodon a trecut de la federalizare, la autonomie apoi la statut special.
 
A treia întrevedere după un an de ping-pong al declaraţiilor
 
Anunţul privind o nouă întâlnire între cei doi a venit după mai bine de un an de la ultima întrevedere. Experţii de la Chişinău spun că această întâlnire nu avea cum să se desfăşoare dacă nu intervenea cineva de la Kremlin.
 
Politologul Ion Tăbârţă consideră că este o tentativă a Moscovei şi a lui Igor Dodon de trage „plapuma” numită reglementarea conflictului transnistrean spre el şi spre PSRM în an electoral.
 
„Igor Dodon încearcă să câştige teren pe segmentul de reglementare a conflictului transnistrean. El a început în forţă anul 2017 cu întrevederi şi declaraţii însă a fost dat la o parte de către guvernare care are pârghiile în reglementarea acestui conflict. Guvernul a semnat acele protocoale, în ultimele două zile am auzit că s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte pământurile din stânga Nistrului deţinute de cetăţeni din dreapta râului precum şi problema plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor din regiune”, a subliniat Ion Tăbârţă.
 
Fostul membru al Comisiei unificate de Control, ion Leahu spune că la mijloc ar putea fi o cursă întinsă de Moscova Chişinăului poate şi concursul Italiei care deţine preşedinţia în exerciţiu a OSCE.
 
„Cred că la mijloc ar putea fi un şiretlic al Moscovei, poate chiar cu concursul Italiei pentru o decizie anumită ce ar putea fi anunţată mâine, iar această decizie ar putea influenţa rezultatul votului din toamna acestui an”, a subliniat ion Leahu.
 
Ambii experţi consideră că Moscova este implicată direct în această întrevedere şi este principalul interesat în buna ei desfăşurare.