POLITIC

Igor Dodon consideră că alegerile parlamentare ar trebui să pună capăt dualităţii puterii

post-img

Alegerile parlamentare ar trebui să rezolve situaţia actuală cu dualitatea puterii în Moldova, a declarat Preşedintele Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, la o conferinţă de presă desfăşurată în cadrul vizitei sale la Moscova, el a menţionat că "de doi ani în Moldova continuă conflictul între instituţiile puterii: pe de o parte, Preşedintele ales de majoritatea cetăţenilor la alegeri, pe de altă parte, majoritatea parlamentară şi Guvernul".

"Majoritatea de guvernare nu este de acord cu poziţia mea de şef de stat şi de aceea încearcă să limiteze acea mică putere a Preşedintelui. Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a fost scos din subordinea Preşedintelui, prin intermediul Curţii Constituţionale poate fi evitat dreptul de veto al Preşedintelui cu privire la numirea miniştrilor, decretele pot fi semnate deja de speaker sau premier în baza deciziei CC. Toate acestea ţin de frica că Preşedintele se va opune ferm politicii majorităţii de guvernare. Însă niciunul dintre predecesorii mei nu au avut o putere atât de mică", a spus Preşedintele.

Potrivit lui, "poporul vede ce se întâmplă de fapt în republică şi, potrivit tuturor sondajelor sociale, credibilitatea faţă de instituţia prezidenţială este de zece ori mai mare decât cea faţă de Parlament sau Guvern".

"Potrivit rezultatelor sondajelor, partidul de la guvernare (PDM - "I.") nu va putea să-şi menţină poziţiile actuale după alegeri, iar Partidul Socialiştilor proprezidenţial de opoziţie are şansa de a lua majoritatea la alegeri", a spus el.

Dodon a subliniat că, "cel mai probabil, în noul Parlament vor accede trei forţe politice - socialiştii, democraţii şi opoziţia proeuropeană (PAS şi Platforma DA), precum şi de un şir de deputaţi independenţi, deoarece alegerile vor avea loc pentru prima dată în baza sistemului mixt".

"Dacă Partidul Socialiştilor nu va obţine majoritatea, atunci nu intenţionează să creeze coaliţii nici cu PDM, nici cu partidele proeuropene. Dialogul va fi doar cu deputaţii independenţi, iar dacă nu vom putea forma majoritatea, vom insista asupra organizării alegerilor anticipate. Această variantă ne convine, însă autorităţile actuale - nu", a spus Dodon.

El a menţionat că "în cazul în care vor obţine majoritatea parlamentară, socialiştii vor schimba mai întâi politica externă: ea va deveni echilibrată, iar principiul "prieteniei cu cineva împotriva cuiva" va fi exclus pentru totdeauna".

"Vom continua să cooperăm cu UE, deşi avem întrebări care trebuie rezolvate. De exemplu, către DCFTA, potrivit căruia Moldova şi-a deschis pieţele pentru mărfurile europene, iar acum importatorii au posibilitatea pentru o concurenţă neloială, iar producătorul intern trebuie pur şi simplu să îşi închidă afacerea. În al doilea rând: Partidul Socialiştilor va reveni la relaţiile cu Rusia la nivelul parteneriatului strategic", a conchis Preşedintele.