Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon, acuzat de plagiat, după ce Guvernul Chicu va prelua unele iniţiative sociale gândite de fostul executiv, condus de Maia Sandu

Cele mai multe iniţiative sociale, anunţate de preşedintele Igor Dodon, au fost gândite şi urmau să fie realizate de fostul guvern, condus de Maia Sandu. Dar pentru că acel executiv a fost demis, măsurile sociale sunt atribuite cabinetului de miniştri condus de Ion Chicu, iar şeful statului le anunţă ca pe un merit personal, spune vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari. În concluzie, politicianul îl acuză pe Igor Dodon de plagiat.

Din cele şapte promisiuni sociale prezentate de Igor Dodon, patru se regăseau în proiectul bugetului pentru 2020, elaborat de Guvernul Sandu. Iniţiativele au fost prezentate în Parlament pe 12 noiembrie, de fostul premier Maia Sandu, în ziua când a fost demisă cu votul socialiştilor şi democraţilor.
 
12 noiembrie, Maia Sandu: „Bugetul solidarităţii include creşterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi extinderea programului pentru ca de acesta să beneficieze 200 de mii de familii nevoiaşe”.
 
Astăzi, Igor Dodon:„Am luat decizia de a majora ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 de la 500 de lei şi am extins numărul familiilor care vor beneficia – de la 170 de mii la 300 de mii”.
 
Guvernul Sandu identificase banii necesari majorării alocaţiei lunare pentru veteranii de război. 
 
12 noiembrie, Maia Sandu: „Bugetul solidarităţii prevede creşterea sprijinului pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan – alocaţia va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru peste 26 de mii de oameni”.
 
Astăzi, Igor Dodon: Am luat decizia să majorăm alocaţiile lunare pentru veterani de la 100 de la 300 de lei.
 
Şi următoarele două iniţiative sociale, anunţate de preşedintele  Dodon, sunt trase la indigo cu cele pregătite anterior de Guvernul Maiei Sandu.
 
12 noiembrie, Maia Sandu: „Am planificat în bugetul solidarităţii majorarea de trei ori a indemnizaţiilor unice pentru medici şi farmacişti de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei pentru personalul medical şi farmacist cu studii medii de la 36 de mii de lei la 96 de mii de lei”. 

Astăzi, Igor Dodon: „În timpul apropiat vor fi majorate indemnizaţiile pentru tinerii specialişti din domeniul medical şi farmaceutic. În cazul medicilor şi farmaciştilor, acestea vor creşte de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii, de la 36 de mii de lei la 96 de mii de lei”.
 
12 noiembrie, Maia Sandu: „Bugetul solidarităţii înseamnă creşterea salariilor bugetarilor cu 10% şi corectarea legii salarizării pentru a oferi creşteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajaţi – profesori, educatori, asistenţi de educatori”.
 
Astăzi, Igor Dodon: „În anul următor se preconizează majorarea de salarii în sectorul bugetar. În mediu va fi cu 10%, dar pe unele categorii, de exemplu, profesori şi educatori din grădiniţe cu cca 18%”.
 
Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, îl acuză pe Igor Dodon de plagiat.
 
„Toate iniţiativele repetă ceea ce a propus ministerul Protecţiei Sociale recent. Igor Dodon este preocupat strict cu al doilea mandat”.
 
„Dodon foloseşte rezervele Guvernului Sandu şi încearcă, prin banii acumulaţi în buget de către Guvernul Sandu, să-şi îmbunătăţească propria imagine politică”, spune analistul politic Anatol Ţăranu.
 
Conform unor calcule făcute de expertul economic Veaceslav Ioniţă, programul social anunţat de Igor Dodon va costa, doar anul viitor, aproxmativ 2,5 miliarde lei. 
Similare
RECOMANDĂRI