Igor Dodon a promulgat legea privind organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare din 2019
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Igor Dodon a promulgat legea privind organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare din 2019

Preşedintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea unui referendum republican în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare.

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 30 noiembrie. Amendamentele au fost votate de către deputaţi la 8 noiembrie, în mod ascuns, fiind parte a unei legi de modificare a mai multor acte normative, după cum a semnalat deputatul PLDM, Tudor Deliu, în cadrul şedinţei Parlamentului din 30 noiembrie, scrie Radio Chişinău.

Precizăm că în cadrul şedinţei din 8 noiembrie, la propunerea deputatului PD, Sergiu Sîrbu, în Codul Electoral a fost introdusă o prevedere care permite expres că un referendum poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare.

Amintim că iniţiativa organizării unui referendum în ziua alegerilor aparţine Partidului Democrat care propunea reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi posibilitatea retragerii mandatului acestora. Opoziţia, dar şi experţii au calificat iniţiativa PDM drept populistă, electorală şi neconformă cu recomandările europene în ceea ce priveşte revocarea deputaţilor aleşi. 

Similare
RECOMANDĂRI