POLITIC

Igor Dodon a cerut la ONU recunoaşterea neutralităţii R. Moldova, însă a evitat să ceară direct Rusiei să-şi retragă armata de ocupaţie

Preşedintele Igor Dodon a cerut de la tribuna ONU recunoaşterea internaţională a neutralităţii militare a Republicii Moldova. Solicitarea a fost făcută în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Şeful statului a evitat, însă, să ceară direct Rusiei să-şi retragă armata de ocupaţie din stânga Nistrului. În schimb, a lăudat intenţia Moscovei de a relua procesul de distrugere a muniţiilor şi armamentului din depozitul de la Cobasna.

În discursul său, Igor Dodon a spus că problemele Republicii Moldova s-ar datora, în mare parte, confruntărilor pe care marii jucători geopolitici le au în regiune. Referindu-se la problema transnistreană, şeful statului a absolvit Rusia de orice implicare în războiul de pe Nistru din 1992. Dodon plasează vina confruntării armate tot pe umerii factorilor geopolitici, deşi armata a 14-a rusă s-a implicat direct în războiul împotriva Republicii Moldova. 

„De fiecare dată când politicienii noştri şi elitele naţionale s-au lăsat atraşi în asemenea acţiuni, ţara a avut scump de plătit. Mai întâi – cu sânge şi dezintegrare în urma conflictului armat din regiunea transnistreană, apoi – cu degradare economică şi socială deja pe parcursul a câtorva decenii”, a spus Igor Dodon.

De la tribuna ONU Igor Dodon a solicitat recunoaşterea internaţională şi respectarea de facto a statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

„Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova. Obiectivul şi prioritatea noastră absolută de soluţionare a problemei transnistrene este realizabil doar în condiţiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova”, a adăugat Dodon.

Neutralitatea Republicii Moldova este încălcată doar de Federaţia Rusă, armata căreia ocupă şi astăzi ilegal regiunea transnistreană. Cu toate acestea, şeful statului a evitat să ceară direct Moscovei să-şi retragă trupele de ocupaţie. Dimpotrivă, Dodon a găsit un motiv de laudă pentru Federaţia Rusă.

„De la această tribună, de mai multe ori au răsunat apeluri de retragere a militarilor şi muniţiilor străine, ruse, de pe teritoriul Republicii Moldova. Vreau să salut ultimele iniţiative ale Federaţiei Ruse de reluare a procesului de distrugere a muniţiilor străine stocate în regiunea transnistreană a ţării mele”, a subliniat şeful statului.

La un moment dat, preşedintele Dodon a decis să vorbească şi în limba rusă.

„Republica Moldova este un stat multietnic în care convieţuiesc reprezentanţi a circa 125 de etnii. O treime din populaţie se autodefinesc ca fiind vorbitori de limba rusă”, a mai menţionat Dodon.

Revenind la problema transnistreană, Igor Dodon a subliniat că formula politică de soluţionare a conflictului îngheţat trebuie să fie elaborată şi agreată de Preşedinţie, Parlament şi Guvern. În opinia lui, regiunea transnistreană trebuie să beneficieze de un statut special, în cadrul unui stat suveran, teritorial integru, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional.