Igor Boţan: În locul unei campanii efervescente, avem parte de o apatie totală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Boţan: În locul unei campanii efervescente, avem parte de o apatie totală

O luptă politică incisivă probabil va lipsi şi e pentru prima dată când vedem o campanie electorală atât de anemică. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, organizate de IPN şi Radio Moldova şi aparţine lui Igor Boţan, expertul permanent al proiectului.

„Urmărim cum se desfăşoară campania şi vedem că este o perioadă care ar trebui să fie plină de evenimente efervescente, dar de fapt avem o apatie totală”, a spus Igor Boţan. Expertul a precizat că partidele doar în ultima zi au luat cu asalt consiliile electorale pentru a depune documentele pentru înregistrarea candidaţilor. „Vom avea candidaţi, dar va lipsi o luptă politică incisivă, deşi ne-am fi putut aştepta la o competiţie electorală interesantă”, a spus Igor Boţan.

Potrivit expertului, modul în care PDM a guvernat ţara a făcut ca mai mult de jumătate din primari să aibă dosare penale şi nimeni nu mai vrea „bătăi de cap”. „Ne-am fi putut aştepta la acţiuni active din partea curentului unionist. Sunt 11 partide unioniste, o reprezentare densă pe eşichierul politic, dar şi aici există probleme”, a menţionat expertul.

Potrivit lui Igor Boţan, la cum se desfăşoară campania electorală, rezultatele sunt previzibile.

Igor Boţan a precizat că din partea blocului ACUM nu se pot aştepta performanţe la alegerile locale. „Blocul ACUM nu a avut niciodată structuri ramificate în teritoriu şi nici nu se ştie dacă le va avea. Performanţe putem aştepta de la partidele care, potrivit rapoartelor financiare date la CEC, anunţă că au peste 50 000 de membri şi cheltuieli anuale de zeci de milioane de lei. Dacă ne uităm la blocul ACUM, el nu are aproape nimic”, a precizat expertul.

În cadrul dezbaterilor, Igor Boţan a menţionat că cei care critică blocul ACUM, ar fi primii care ar regreta prăbuşirea alianţei blocului cu PSRM. „Criticile trebuie să existe, dar cele care aduc valoare adăugată”, a spus expertul.

Potrivit lui Igor Boţan, în Republica Moldova este nevoie de apariţia altor centre politice, altfel cei aflaţi la putere vor degrada. „Este nevoie de refacerea spectrului politic. Ar fi foarte bine dacă aceste alegeri ar demonstra că există forţe politice emergente care pot să facă o opoziţie serioasă actualei guvernări, care să critice calificat puterea”, a spus Igor Boţan.
Similare
RECOMANDĂRI