POLITIC

Igor Boţan: Eventuale alegeri anticipate se vor desfăşura după sistemul mixt, care favorizează PSRM

post-img

Dacă alianţa dintre blocul ACUM şi PSRM se destramă, ar urma alegeri parlamentare anticipate care se vor desfăşura după sistemul mixt, iar, la ratingul pe care îl are, PSRM va câştiga în circumscripţiile uninominale. Declaraţia a fost făcută de expertul Igor Boţan la dezbaterile publice cu tema „Relaţiile dintre componentele guvernării: practică, aşteptări, provocări”, organizate de IPN şi Radio Moldova.

„Vor criticii blocului ACUM situaţia în care PSRM va câştiga alegerile anticipate? Sistemul mixt favorizează în mod dramatic PSRM. Da, trebuie criticat blocul ACUM, trebuie criticată alianţa, dar cei care critică nu au pe cine înainta la alegeri”, a spus Igor Boţan.

Potrivit expertului, blocul ACUM nu are altă alternativă decât să rămână în alianţă cu PSRM şi să propună societăţii o variantă de ieşire din criză. „Din punctul meu de vedere, trebuie să existe un acord pe termen mediu pentru a ieşi din criză”, a precizat expertul.

Igor Boţan a menţionat că alianţa trebuie să comunice cu cetăţenii şi să le explice ce se întâmplă în ce priveşte numirile în funcţii publice. „Ceea ce s-a întâmplat cu alegerile de la Curtea Constituţională este un eşec, pe care trebuie să şi-l asume coaliţia. Atâta timp cât nu va exista o lege cadru pentru numiri, astfel de istorii se vor repeta, ceea ce va compromite guvernarea”, a spus expertul.

Potrivit lui Igor Boţan, aşteptările societăţii sunt ca viaţa oamenilor să devină mai bună, ceea ce, momentan, nu se întâmplă. „Oamenii se deprind repede cu lucrurile bune. A dispărut frica, dar oamenii zilnic se întreabă ce pun pe masă copiilor?”, a spus expertul, care a precizat că nu are aşteptări de la socialişti, aceştia fiind disciplinaţi şi ştiu ce vor. „Nu ştiu dacă blocul ACUM are un centru de adoptare a deciziilor. Atâta vreme cât acest centru nu există, PSRM are o superioritate clară în coaliţie”, a spus Igor Boţan, care se aşteaptă ca deputaţii blocului ACUM să creeze un asemenea centru de luare a deciziilor.

Igor Boţan a făcut câteva precizări şi în ce priveşte geopolitica. „Prin geopolitica Republicii Moldova am înţeles semnarea Acordului de Asociere. Ştim ce trebuie să facem în raport cu Uniunea Europeană. Restul sunt discuţii lipsite de suport real. În geopolitică se include şi subiectul privind federalizarea ţării, dar ăîn mod speculativ, pentru că acum aceasta este imposibilă”, a spus Igor Boţan.

Potrivit lui Igor Boţan, alegerile locale sunt de interes doar din punctul de vedere al unei posibile înrăutăţiri a situaţiei dintre blocul ACUM şi PSRM.

Dezbaterile publice „Relaţiile dintre componentele guvernării: practică, aşteptări, provocări”, sunt ediţia a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.