POLITIC

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD răspunde prin moţiune de cenzură

Guvernul României şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD răspunde printr-o moţiune de cenzură pe care ar urma să o depună joi, în speranţa că va dărâma guvernul.Totul s-a întâmplat chiar în ziua în care Curtea Constituţională a declarat în afara legii două dintre asumările precedente ale guvernului.

Premierul Ludovic Orban a explicat în faţa Camerelor de ce crede Guvernul că trebuie să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin: pentru că asigură o mai bună reprezentare a intereselor cetăţenilor.

Potrivit proiectului promovat de guvern, cei care au obţinut viza de flotant de mai puţin de două luni într-o localitate nu pot vota acolo. Proiectul propune însă condiţii mai uşor de îndeplinit pentru a candida la alegerile locale şi interdicţia de a staţiona în secţie.

Social-democraţii vor să împiedice revenirea la alegerile în două tururi cu câteva luni înainte de scrutinul propriu-zis. Liberalii nu se tem de moţiune, mai ales că o eventuală cădere a guvernului ar putea deschide calea către anticipate.

CCR dă dreptate PSD în cazul a două legi pentru care Guvernul şi-a asumat de curând răspunderea

Problema vine mai degrabă dinspre Curtea Constituţională. Magistraţii au decis că două legi pentru care Guvernul şi-a asumat de curând răspunderea încalcă Constituţia. Judecătorii invocă inclusiv faptul că unul dintre proiectele pe care s-a făcut angajarea este în dezbatere în parlament.

Un proiect privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi stă de mai multă vreme la Comisia de cod electoral din legislativ.

Social-democraţii reclamă la Bruxelles şi la Strasbourg guvernul Orban. Grupul socialiştilor a propus Parlamentului European să ia poziţie pe această temă, dar fără rezultat. În schimb, PSD anunţă că a reuşit să îşi impună punctul de vedere şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor electorale propuse de executivul român.