Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a creat un SRL care va gestiona noua Arenă Polivalentă

Arena polivalentă promisă cu mare fast de Partidul Democrat va fi administrată de un SRL creat de stat. Tot statul îl va alimenta şi cu bani - nici mai mult, nici mai puţin decât 200 de milioane de lei. Statul pune la dispoziţie şi un teren imens, iar proiectarea şi construcţia s-au scos la licitaţie. Deşi Ministerul Finanţelor spune că nu va da şi alţi bani, o prevedere din hotărârea de astăzi a Guvernului ridică semne de întrebare.

SRL-ul care va administra întreg complexul sportiv se va numi "Arena Naţională". Proiectul aprobat de guvern face ca această Societate cu Răspundere Limitată finanţată cu 200 de milioane de lei să intre şi în posesia celor aproape 70 de hectare necesare construcţiei. De construcţie se va ocupa un agent economic ales în urma licitaţiilor. Până atunci însă, 700 de mii de lei merg pentru pregătirea terenului – mai exact defrişarea copacilor.

Ulterior însă, SRL-ul care aparţine tot statului va fi obligat să restituie timp de 10 ani toate investiţiile făcute de agentul economic care va câştiga licitaţia de proiectare şi construcţie a Arenei. Iar într-o altă prevedere a hotărârii de guvern, SRL-ul se angajează să restituie 25% din investiţii chiar în primul an de activitate. Ce se va întâmpla dacă Arena nu va avea un astfel de venit, nu este clar. Autorităţile promit că SRL-ul va funcţiona ca un agent de pază a bunurilor publice.

Condiţiile faţă de agentul economic care va construi Arena au fost deja aprobate de guvern. Complexul ar trebui să aibă cel puţin 4 mii de locuri, să corespundă standardelor federaţiilor internaţionale pentru toate tipurile de spor, dar să poată fi folosită şi pentru organizarea concertelor. Parcarea arenei ar trebui să asigure cel puţin o mie de locuri, o zonă de Aqua Park, SPA şi Fitness, iar separat o piscină olimpică cu o tribună de 500 de locuri şi o zonă pentru evenimente mici. Pentru toate acestea, agentul economic va avea la dispoziţie doar un an. Iniţiativa de a crea o arenă polivalentă a fost anunţată de la tribuna Partidului Democrat, iar mai mulţi analişti politici, dar şi reprezentanţi ai altor partide au acuzat PD-ul că îşi face campanie electorală pe banii publici.
Similare
RECOMANDĂRI