POLITIC

Guvernul a avizat pozitiv proiectul privind retragerea imunităţii deputaţilor

post-img

Cabinetul de miniştri a examinat proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţia Republicii Moldova şi l-a avizat pozitiv.

Proiectul propune excluderea instituţiei imunităţii parlamentare materiale – soluţie orientată spre exceptarea protecţiei exagerate a deputaţilor, astfel încât pornirea urmăririi penale împotriva acestora să poată opera fără acordul prealabil al Parlamentului.

Deşi, în mod obişnuit, proiectul ajunge în dezbateri în Parlament după avizul Guvernului, acesta nu implică cheltuieli bugetare. Din acest motiv proiectul a fost votat în prima lectură, fără avizul cabinetului de miniştri.

În raportul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, CDL-INF (96)7, referitor la regimul imunităţilor parlamentare, se specifică următoarele: „Noţiunea de imunitate parlamentară nu este o noţiune omogenă.”

Majoritatea statelor europene recunosc două tipuri de imunităţi pentru parlamentarii lor: pe de o parte iresponsabilitatea deputatului, care îl sustrage pe acesta de la orice urmărire judiciară în urma opiniilor şi voturilor exprimate în exercitarea funcţiunilor sale; pe de altă parte inviolabilitatea parlamentară, care îl scuteşte pe parlamentar de orice arestare, detenţie sau procedură judiciară, cu excepţia celor autorizate de camera la care aparţine, pentru actele săvîrşite pe parcursul exercitării funcţiilor sale.”

În urma unor analize minuţioase, Guvernul conchide că prevederile proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţia Republicii Moldova nu ar afecta unitatea materiei constituţionale şi nu ar depăşi limitele revizuirii Constituţiei stabilite la art. 142 alin. (2).

Proiectul a fost votat la 30 martie de către deputaţi.